O treime dintre companiile din Romania angajeaza muncitori straini in 2020

Isabela Alexe
Isabela Alexe
26 Februarie 2020
26 Februarie 2020
Isabela Alexe
Isabela Alexe
forta de muncapersonal strainatatemunca de acasapersonal specializat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In ce priveste planul de recrutare forta de munca in acest an, circa o treime dintre firmele din tara noastra angajeaza forta de munca din strainatate in acest an. Angajarea de personal din strainatate este in crestere, ca urmare a faptului ca nu exista suficienta forta de munca specializata in Romania. 11% dintre angajatorii romani spun ca au facut deja demersuri in ce priveste angajarea de personal din strainatate. 
 
"Peste 70% dintre companii spun ca principalul motiv pentru recrutarea de angajati straini este lipsa fortei de munca specializate de pe piata locala. Alte motive importante pentru importul de personal sunt: productivitatea redusa a angajatilor romani (36% dintre respondenti) sau pretentiile salariale ridicate raportat la cerintele jobului sau aptitudinile candidatilor (27% dintre respondenti).
 
Principalele pozitii pentru care companiile de pe piata locala ar apela la angajati din strainatate sunt cele de muncitori necalificati (45% dintre angajatori), ingineri/specialisti in domenii diverse (41%), muncitori calificati (33%), dar si pozitii in IT&C (12%) sau de management (8%)", arata un studiu BestJobs, citat de Agerpres. 
 
De asemenea, un procent de 22% este reprezentat de firmele care iau in calcul angajarea de forta de munca din strainatate. Acelasi studiu arata ca firmele din Romania vizeaza cu precadere pietele care ofera personal la costuri mai reduse (doua exemple ar fi regiunea Europei de Sud-Est, in ansamblu, si Republica Moldova in special)
 
Totodata, companiile vizeaza tari asiatice pentru atragerea de personal, cu mentiunea ca statele din Uniunea Europeana fiind pe locul trei in topul preferintelor, iar pe ultimul loc sunt tarile africane.
 
Conform sursei citate, 47% dintre companiile care fac recrutari au in plan sa ofere un salariu net cuprins intre 300 si 400 de euro pentru angajatii din afara tarii, iar 24% ar vrea sa ofere cel mult 500 de euro. Circa 10% ar putea oferi pana la 800 de euro, alti 8% ar plati intre 800 si 1.000 de euro, dar exista si angajatori (7%) care sunt dispusi sa ofere 1.000 de euro pentru pozitiile specializate, informeaza Agerpres. 
 
In plus, 40% dintre companii au in vedere sa acorde mai multe beneficii pentru a atrage personal specializat, iar munca de la distanta sau de acasa se inscrie in aceasta categorie. 
 
Aproximativ 41% dintre angajatori declara ca sub 10% din personal poate beneficia de munca de la distanta, iar alti 20% declara ca procentul urca pana la 20%. Potrivit acestora, munca de la distanta se potriveste mai ales unor domenii de lucru precum cele de IT&C, financiar & contabilitate, marketing si vanzari. 
 
Sondajul a fost efectuat in perioada 3 - 18 februarie 2020, pe un esantion de 242 companii mici, medii si mari din Romania.


 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]