Conform noului Ordin privind masurile pentru prevenirea contaminarii cu noul coronavirus SARS CoV-2 la locul de munca, pe perioada starii de alerta si care poate fi consultat
AICI, angajatorii au, printre altele, si urmatoarele obligatii privind triajul la intrarea in unitate/institutie publica:
q) desemneaza un responsabil pentru verificarea temperaturii tuturor persoanelor care intra in unitate/institutie;
r) asigura triajul observational al angajatilor prin verificarea temperaturii acestora la inceperea programului de lucru si ori de cate ori este necesar pe parcursul programului;
Nenumarate persoane considera ca persoana responsabila cu verificarea temperaturii ar trebui sa fie un cadru medical si nu paznicul unitatii sau unul dintre angajati. Unii specialisti sunt de parere ca se incalca prevederile in aceasta privinta, insa exista si voci care sustin ca deoarece nu sunt prevelate date personale si nu se incalca normele GDPR, acest triaj care implica verificarea temperaturii se poate face de catre un angajat desemnat de catre firma/institutie.
In acest context, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), Raed Arafat, a declarat, luni seara, la Digi24, ca in opinia sa este normal sa le fie luata temperatura romanilor la intrarea in magazine deoarece altfel risca sa ii imbolnaveasca si pe ceilalti. Potrivit acestuia, masura este perfect normal. "Pentru ca atunci cand intri acolo, daca totusi esti bolnav (...) pui in risc viata altora. Aceasta masura este una foarte normala”, a explicat Arafat.
Prezenta cadrelor medicale autorizate in acest sens ar fi ideala si, cel mai probabil, recomandata, insa nu este si posibila in practica, deoarece numarul de situatii in care ar fi necesar sa existe cadre medicale pentru acest triaj este foarte mare si nu ar exista suficient personal medical care sa efectueze acest triaj. Inclusiv din punct de vedere logistic ar fi un procedeu complicat si greoi de pus in miscare.
Daca se depaseste temperatura de 37,3, se interzice accesul in cladire/spatii publice/institutii publice si se recomanda consultarea unui medic. Unele tari au aplicat astfel de masuri inca din luna martie a acestui an, alegand insa grade diferite de temperatura (de exemplu, de la 38 grade in sus). Chiar daca angajatorul, potrivit legislatiei, nu ii poate obliga pe angajati sa fie de acord sa li se ia temperatura, este recomandat si de preferat ca acestia sa fie de acord in contextul actual provocat de pandemie.
Verificarea temperaturii este considerata o examinare medicala. Din acest punct de vedere, pe de o parte, ar trebui facuta de catre un cadru medical sau de catre personal specializat si autorizat. Pe de alta parte, se aduce in discutie protectia datelor, iar la nivel european unii specialisti in legislatia muncii considera, dat fiind contextul produs de pandemie, ca atata vreme cat nu se inregistreaza undeva aceste date prelevate, atunci nu se incalca normele GDPR.
Angajatul ar trebui sa poarte echipament de protectie, sa fie instruit in aceasta privinta si sa pastreze confidentialitatea datelor prelevate, fara a le inregistra si transmite mai departe.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Cumul de functii cu norma intreaga microintreprindere si statIntrebare: Este posibil sa angajez o persoana cu norma intreaga pe microintreprindere cu program flexibil ca IT-ist, daca mai este angajat la stat cu contract de munca de 8 ore/zi?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incetare CIM prin demisie. Suspendare CIM de drept pentru CMIntrebare: Un angajat si-a depus demisia in data de 30.05.2025, incepand cu data de 02.06.2025. Programul Departamentului HR, se terminase in data de 30.05.2025 cand si-a scris demisia, iar documentul a fost preluat de un coleg de la un alt departament. Pe data de 02.06.2025, angajatul in cauza a venit cu un concediu medical. Ulterior s-a primit si cererea de demisie. Putem inceta contractul de munca in prima zi lucratoare, dupa finalizarea zilelor de concediu medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<