Pe cine desemnam sa ne ia temperatura la locul de munca?

temperatura locul de muncaangajat verificare temperaturatriaj locul de muncaverificarea temperaturii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Conform noului Ordin privind masurile pentru prevenirea contaminarii cu noul coronavirus SARS CoV-2 la locul de munca, pe perioada starii de alerta si care poate fi consultat AICI, angajatorii au, printre altele, si urmatoarele obligatii privind triajul la intrarea in unitate/institutie publica:
 
q) desemneaza un responsabil pentru verificarea temperaturii tuturor persoanelor care intra in unitate/institutie;
 
r) asigura triajul observational al angajatilor prin verificarea temperaturii acestora la inceperea programului de lucru si ori de cate ori este necesar pe parcursul programului;
 
 
Nenumarate persoane considera ca persoana responsabila cu verificarea temperaturii ar trebui sa fie un cadru medical si nu paznicul unitatii sau unul dintre angajati. Unii specialisti sunt de parere ca se incalca prevederile in aceasta privinta, insa exista si voci care sustin ca deoarece nu  sunt prevelate date personale si nu se incalca normele GDPR, acest triaj care implica verificarea temperaturii se poate face de catre un angajat desemnat de catre firma/institutie. 
 
In acest context, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), Raed Arafat, a declarat, luni seara, la Digi24, ca in opinia sa este normal sa le fie luata temperatura romanilor la intrarea in magazine deoarece altfel risca sa ii imbolnaveasca si pe ceilalti. Potrivit acestuia, masura este perfect normal. "Pentru ca atunci cand intri acolo, daca totusi esti bolnav (...) pui in risc viata altora. Aceasta masura este una foarte normala”, a explicat Arafat.
 
Prezenta cadrelor medicale autorizate in acest sens ar fi ideala si, cel mai probabil, recomandata, insa nu este si posibila in practica, deoarece numarul de situatii in care ar fi necesar sa existe cadre medicale pentru acest triaj este foarte mare si nu ar exista suficient personal medical care sa efectueze acest triaj. Inclusiv din punct de vedere logistic ar fi un procedeu complicat si greoi de pus in miscare.

Daca se depaseste temperatura de 37,3, se interzice accesul in cladire/spatii publice/institutii publice si se recomanda consultarea unui medic. Unele tari au aplicat astfel de masuri inca din luna martie a acestui an, alegand insa grade diferite de temperatura (de exemplu, de la 38 grade in sus). Chiar daca angajatorul, potrivit legislatiei, nu ii poate obliga pe angajati sa fie de acord sa li se ia temperatura, este recomandat si de preferat ca acestia sa fie de acord in contextul actual provocat de pandemie.
 
Verificarea temperaturii este considerata o examinare medicala. Din acest punct de vedere, pe de o parte, ar trebui facuta de catre un cadru medical sau de catre personal specializat si autorizat. Pe de alta parte, se aduce in discutie protectia datelor, iar la nivel european unii specialisti in legislatia muncii considera, dat fiind contextul produs de pandemie, ca atata vreme cat nu se inregistreaza undeva aceste date prelevate, atunci nu se incalca normele GDPR.
 
Angajatul ar trebui sa poarte echipament de protectie, sa fie instruit in aceasta privinta si sa pastreze confidentialitatea datelor prelevate, fara a le inregistra si transmite mai departe.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
temperatura locul de muncaangajat verificare temperaturatriaj locul de muncaverificarea temperaturii

Data aparitiei: 08 Iunie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Pe cine desemnam sa ne ia temperatura la locul de munca? Nota: 3.69 din 5 - 8 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]