Munca de acasa este mai bine platita? Ce spun studiile

munca de acasamunca de la distantatelemunca
Munca de acasa este mai bine platita? Ce spun studiile
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Un nou buletin economic al Bancii Centrale Europene arata tendintele pe piata muncii si realitatile privind telemunca sau munca de acasa/de la distanta. 
 
In functie de fiecare tara din zona euro, cifrele privind totalul angajatilor care lucreaza de acasa variaza considerabil, diferentele fiind sustinute de diferenta investitiilor in tehnologiile digitale si gradele variate de pregatire in implementarea telemuncii. 
 
Cota de angajati a caror munca poate fi desfasurata de acasa, in UE, depaseste 50% in regiuni din Belgia, Franta, Luxemburg si Suedia, dar este de numai 20% in unele regiuni din Spania, Grecia si Romania, conform datelor BCE. Numarul angajatilor care lucreaza de acasa in mod regulat sau ocazional variaza mult intre regiuni, cu un procent de 70% in Stockholm, si 45% in Paris, dar numai 10% in Italia, arata Agerpres. 
 
Potrivit aceleiasi surse, telemunca viza 33% dintre angajati in 2019, dar mai putin de 10% dintre angajatii cu posibilitatea de a lucra de acasa au afirmat ca o faceau frecvent sau uneori, ceea ce reprezinta un procent de 3,3% dintre angajati. Domeniile in care telemunca este mai des implementata sunt reprezentate de domeniul IT, financiar-bancar si cel al specialistilor in arii diverse. 
 
Conform sursei amintite care citeaza agentia EFE, in urma cu doi ani, “locurile de munca cu posibilitatea lucrului de la distanta vizau 33% dintre angajati si 46% din sursa de venit anuala in zona euro, ceea ce sugereaza ca telemunca este predominanta in cazul joburilor bine platite, potrivit datelor BCE”.
 
In educatie, finante, administratie publica se poate munci de la distanta in cazul a peste 40% dintre angajati. In cele mai multe sectoare de activitate insa munca de la distanta este posibila in proportie de numai 25%. Cu toate acestea se remarca faptul ca tehnologiile digitale si expertiza in anumite domenii, precum si prezenta domeniilor care alimenteaza venituri mari fac ca munca de acasa sa fie remunerata mai bine decat in alte produse (de exemplu, joburile din IT sunt mai bine platite decat cele din industria producatoare). 
 
Reorientarea profesionala este o trasatura esentiala a pietei muncii in noul an, iar cei care doresc o crestere a veniturilor pot lua in calcul fie aceasta noua directie, fie cresterea gradului de pregatire in domeniul in care lucreaza deja, prin dobandirea unor noi aptitudini, urmarea unor programe noi de formare profesionala etc. 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
munca de acasamunca de la distantatelemunca

Data aparitiei: 07 Ianuarie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Munca de acasa este mai bine platita? Ce spun studiile Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]