Ultima ora! Cine va avea grija de copiii familiilor afectate de COVID-19

ocrotire temporaraprotectia copiluluiadult dependentreprezentant legal ingrijire copil
Ultima ora! Cine va avea grija de copiii familiilor afectate de COVID-19
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Autoritatea Nationala pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Copii si Adoptii a facut unele precizari privind masurile de sprijin destinate familiilor afectate de COVID-19, ai caror copii pot fi monitorizati, supravegheati sau ingrijiti de catre DGASPC, in situatii exceptionale.
 
In contextul informatiilor inexacte vehiculate in spatiul public cu privire la masurile de sprijin destinate familiilor afectate de COVID-19, ai caror copii pot fi monitorizati, supravegheati sau ingrijiti de catre DGASPC in situatii exceptionale, ANDPDCA face urmatoarele precizari:
 
Proiectul de Lege privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, cuprinde o prevedere in sprijinul familiilor, care din cauza starii de sanatate generate de infectarea cu virusul COVID-19, se afla in situatia exceptionala de a nu mai putea oferi ingrijire copiilor sau persoanelor dependente, pe o perioada temporara.
 
Conform acestei prevederi, Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului (DGASPC) pot oferi ocrotire temporara copiilor si adultilor dependenti, dupa cum urmeaza:
 
CE INSEAMNA OCROTIRE TEMPORARA
 
Ocrotirea temporara inseamna servicii de ingrijire si supraveghere temporara oferite de catre serviciile publice de asistenta sociala.
 
CINE POATE SOLICITA OCROTIREA TEMPORARA
 
Masura ocrotirii temporare la nivelul DGASPC poate fi solicitata de parinte, reprezentantul legal sau personalul medical si DSP, cu acordul parintelui, in situatia in care parintele nu a identificat nicio alternativa in familie sau cercul de cunostinte.
 
ALTERNATIVA LA MASURA OCROTIRII TEMPORARE
 
Ocrotirea temporara nu poate fi dispusa daca parintele sau reprezentantul legal desemneaza un alt membru al familiei sau o persoana de referinta (prieten, cunostinta, vecin etc) pentru supravegherea si ingrijirea copilului sau adultului dependent.
 
CE SE INTAMPLA CU DREPTURILE PARINTESTI
 
Masura ocrotirii temporare nu suspenda exercitiul drepturilor parintesti sau a drepturilor ocrotitorilor legali.
 
UNDE VOR FI INGRIJITI SI SUPRAVEGHEATI COPIII SAU ADULTII DEPENDENTI
 
Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) vor oferi, in aceste situatii exceptionale, servicii de ingrijire si supraveghere in spatii corespunzatoare (apartamente/case de tip familial) si personal specializat, in functie de varsta si de starea de sanatate a persoanelor ocrotite, pe intreaga durata in care acestea raman fara supraveghere si ingrijire
 
Aceasta masura de ocrotire temporara a functionat si pe parcursul starii de urgenta, prin colaborarea cu DGASPC-urile din tara, la recomandarea ANDPDCA. DGASPC-urile au pus la dispozitie 611 locuri pentru astfel de situatii exceptionale si au fost inregistrate 4 astfel de cazuri: 2 in Judetul Teleorman, 1 in Judetul Suceava si 1 in Judetul Buzau.
 
In acest moment, toti copii se afla in familie, dupa ce acestea au depasit cu bine perioada spitalizarii.
 
“Aceasta masura de ocrotire instituita prin lege pentru a putea avea siguranta acoperirii acestor nevoi exceptionale atat la copii, cat si la adultii aflati in situatie de dependenta fata de familie este gandita tocmai pentru a veni in sprijinul familiilor, care se pot afla in aceste circumstante grele. Decizia parintelui/reprezentantului legal este suverana si nimeni nu poate institui aceasta masura fara acordul acestuia. Ocrotirea temporara nu este altceva decat expresia preocuparii noastre pentru fiecare copil, fiecare adult sau familie, chiar daca aceste situatii s-au dovedit a fi extrem de rare”, declara Madalina TURZA, presedinte ANDPDCA.
 
Sursa: ANDPDCA
 
http://andpdca.gov.ro/
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ocrotire temporaraprotectia copiluluiadult dependentreprezentant legal ingrijire copil

Data aparitiei: 20 Iulie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ultima ora! Cine va avea grija de copiii familiilor afectate de COVID-19 Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]