Conform datelor publicate in data de 4 iunie 2018 de Institutul National de Statistica (INS), costul orar al fortei de munca a crescut in majoritatea activitatilor economice.
Cele mai importante majorari - in constructii
Pe principalele activitati ale sectorului economic, cele mai semnificative majorari ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in constructii (19,06%), in activitati de spectacole, culturale si recreative (13,97%), in informatii si comunicatii (13,91%), in hoteluri si restaurante (13,30%) si in tranzactii imobiliare (13,10%).
Sectoarele economice cu cele mai mici cresteri au fost intermedieri financiare si asigurari (3,03%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (4,84%).
Scaderea costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-a inregistrat doar in industria extractiva (-5,05%).
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa efectul zilelor lucratoare) ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru personalul platit din fonduri publice, astfel: in invatamant cu 23,57%, in administratie publica cu 18,59% si in sanatate si asistenta sociala cu 14,01%.
Fata de trimestrul IV 2017, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut, in trimestrul I 2018, cu 1,42%. Pe principalele activitati ale sectorului economic, cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in constructii (9,34%) si in informatii si comunicatii (6,03%).
In aceste domenii au scazut salariile
Cele mai mari scaderi ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) au avut loc in industria extractiva (-24,97%), urmata la mare distanta de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-8,64%) si de activitatile de intermedieri financiare si asigurari (-5,44%).
In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa efectul zilelor lucratoare) ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru personalul platit din fonduri publice, in invatamant cu 13,46%, in sanatate si asistenta sociala cu 8,26% si in administratie publica cu 5,63%.
Sursa: INS