Costul orar al fortei de munca, in crestere! Cele mai semnificative majorari au avut loc in aceste domenii

Mara Dobrin
Mara Dobrin
05 Iunie 2018
05 Iunie 2018
Mara Dobrin
Mara Dobrin
cost orar forta de munca in cresterecost orar forta de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vesti bune pentru salariatii romani, in contextul in care costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 12,72% in trimestrul I 2018 fata de acelasi trimestru al anului anterior.

Conform datelor publicate in data de 4 iunie 2018 de Institutul National de Statistica (INS), costul orar al fortei de munca a crescut in majoritatea activitatilor economice.

Cele mai importante majorari - in constructii

Pe principalele activitati ale sectorului economic, cele mai semnificative majorari ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in constructii (19,06%), in activitati de spectacole, culturale si recreative (13,97%), in informatii si comunicatii (13,91%), in hoteluri si restaurante (13,30%) si in tranzactii imobiliare (13,10%).

Sectoarele economice cu cele mai mici cresteri au fost intermedieri financiare si asigurari (3,03%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (4,84%).

Scaderea costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-a inregistrat doar in industria extractiva (-5,05%).

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa efectul zilelor lucratoare) ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru personalul platit din fonduri publice, astfel: in invatamant cu 23,57%, in administratie publica cu 18,59% si in sanatate si asistenta sociala cu 14,01%.

Fata de trimestrul IV 2017, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut, in trimestrul I 2018, cu 1,42%. Pe principalele activitati ale sectorului economic, cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in constructii (9,34%) si in informatii si comunicatii (6,03%).

In aceste domenii au scazut salariile

Cele mai mari scaderi ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) au avut loc in industria extractiva (-24,97%), urmata la mare distanta de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-8,64%) si de activitatile de intermedieri financiare si asigurari (-5,44%).

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa efectul zilelor lucratoare) ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru personalul platit din fonduri publice, in invatamant cu 13,46%, in sanatate si asistenta sociala cu 8,26% si in administratie publica cu 5,63%.


Sursa: INS



NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]