Angajatii ar putea lucra o zi in weekend! Vor fi platiti, iar repausul ar scadea la doar 24 de ore

munca in weekendmodificare codul muncii 2019art 114 codul munciirepaus saptamanalore suplimentaremunca suplimentara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Un nou proiect de lege ar putea schimba iarasi Codul Muncii, in sensul in care anumiti deputati si senatori PNL vin cu o propunere inedita, avantajoasa atat pentru salariati cat si pentru angajatori, din punctul acestora de vedere.

Este vorba despre faptul ca cei care muncesc in zilele de repaus saptamanal ar putea primi doar o compensatie financiara, iar repausul ar putea scadea la 24 de ore, observa Mediafax.

In momentul de fata, Art. 137 [repausul saptamanal] din Codul Muncii prevede ca:

(1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.




In expunerea de motive se arata ca "regimul juridic al muncii prestate in zilele de repaus saptamanal este reglementat de norme ce tin de doua institutii juridice, respectiv cele care reglementeaza munca suplimentara, pe de-o parte, si cele care privesc repausul saptamanal, pe de-alta parte."

In momentul de fata, legea arata ca durata de munca normala este de 8 ore pe zi, adica 40 de ore pe saptamana. Orice depaseste acest interval, se presupune a fi munca suplimentara, asa ca va fi tratata ca atare. 


Companiile care lucreaza in trei schimburi sau cu personal insuficient ar avea nevoie de aceasta noua lege:
 
 
„Angajatorii se confrunta cu totii cu lipsa de personal si atunci cand nu gasesti alti oameni in plus pentru compania ta, incerci sa aloci un program extra pentru cei care exista deja...Pentru anumiti angajati e un avantaj, ca au un venit suplimentar”, spune Corina Diaconu, directorul unei firme de resurse umane, conform Digi24


Cei de la PNL mentioneaza ca, in acest moment, legea NU interzice angajatului sa presteze ore suplimentare in intervalul repausului saptamanal:


”Dimpotriva, art. 114 Codul Muncii, prin care se stabileste durata maxima saptamanala a timpului de munca, are in vedere si orele suplimentare: durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv in orele suplimentare” asa ca ”reiese foarte clar ca orele suplimentare pot fi efectuate oricand pe durata celor 7 zile ale saptamanii, cu respectarea limitei maxime de 48 de ore de activitate saptamanal.”


Asadar, este vorba despre modificarea unui articol al Codului Muncii din care sa reiasa ca salariatul poate fi compensat si doar financiar, fara a depasi durata de opt ore de munca, iar repausul saptamanal sa scada la 24 de ore.


”Este de altfel o solutie logica, o astfel de interpretare fiind nu numai in interesul angajatorului, ci si al angajatilor. In practica, pozitia oficiala a multor ITM-uri este frecvent contrazisa de preferintele individuale ale salariatilor care opteaza pentru suplimentarea veniturilor prin prestarea de munca suplimentara”, considera liberalii.


”In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.Cu acordul salariatului, munca prestata cu caracter ocazional, intr-o zi de repaus saptamanal, se poate compensa si doar financiar, dar durata ei nu poate depasi 8 ore, astfel incat repausul saptamanal sa fie de minim 24 de ore. Munca prestata in aceasta situatie se va plati cu un spor de minim 75 % din salariul de baza, agreat intre salariat si angajator”, se arata in propunerea de modificare a legii.



ATENTIE! Proiectul legislativ a fost initiat in Camera Deputatilor, iar Senatul va decide daca proiectul de lege va trece sau nu.


Totul despre Orele suplimentare si munca in zi de repaus. Evitati amenzile si litigiile de munca generate de orele de munca suplimentare!

De cate ori nu v-ati aflat in situatia de
  •     a nu sti cum sa aplicati legea?
  •     a nu sti in ce categorie sa incadrati un anumit interval orar de munca
  •     de a nu sti cum sa retribuiti corect orele lucrate noaptea sau in weekend?



Pentru a veni in sprijinul dvs. va oferim Stick-ul Orele suplimentare si munca in zi de repaus, detalii AICI >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
munca in weekendmodificare codul muncii 2019art 114 codul munciirepaus saptamanalore suplimentaremunca suplimentara

Data aparitiei: 04 Septembrie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajatii ar putea lucra o zi in weekend! Vor fi platiti, iar repausul ar scadea la doar 24 de ore Nota: 3.72 din 5 - 9 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]