Cand a fost ultima data cand nu va era clar in ce categorie sa incadrati un anumit interval orar de munca? Sau cand nu ati stiut cum sa retribuiti corect orele lucrate noaptea sau in weekend?
Aceste situatii apar frecvent si pot, din pacate, sa aduca amenzi.
Stiati ca...
una dintre cele mai consistente amenzi acordate de ITM este tocmai cea pentru neconformitati cu legea in privinta evidentei si retribuirii orelor suplimentare efectuate de catre angajati?
- Prevederile Codului muncii cu privire la evidenta si retribuirea orelor suplimentare, indiferent de natura acestora
- Comentarii, sfaturi si atentionari ale specialistilor Rentrop & Straton in materie de legislatia muncii
- Spete rezolvate – modele concrete pentru problemele cu care va confruntati si dvs.
Pentru ca situatiile problematice difera mereu de la caz la caz:
• un angajat lucreaza zilnic intre 9:00 - 18:00 si mai efectueaza suplimentar cate 2 ore in intervalul 22:00 - 6:00
• alt angajat se afla la dispozitia societatii in intervalul 22:00 - 6:00 (indiferent daca munceste efectiv sau nu)
Intrebarea insa e aceeasi: cum ii platiti?
1. Ore suplimentare?
2. Spor de noapte?
Problemele sunt foarte nuantate de la caz la caz.
• De exemplu in primul caz ati fi tentat sa platiti angajatului un spor de noapte de 25% din salariu pentru aportul de 2 ore din intervalul 22:00 - 6:00. Noapte, noapte, dar totusi sporul de noapte nu se justifica, spune legea, atat timp cat intervalul lucrat in timpul noptii nu insumeaza cel putin 3 ore din timpul de lucru /zi sau minimum 30% din totalul orelor de munca efectuate pe luna, conform Codului muncii.
Complicat? Un lucru e clar! Cele 2 ore lucrate in intervalul 22:00-6:00 se platesc doar ca ore suplimentare!
• In cel de-al doilea caz, salariatul efectueaza munca de noapte periodica, intreaga luna. Drept urmare, capata un spor permanent de 25% la salariul sau lunar. Indiferent cate ore lucreaza efectiv. In consecinta, repetitivitatea prestarii muncii de catre salariati in conditiile in care se acorda sporul, program de munca stabilit prin CIM, constituie motiv justificat pentru mentionarea sa in CIM si REVISAL.
Vi se pare complicat? Tot ce aveti de facut pentru a inlatura toate dilemele cu privire la evidenta si plata orelor suplimentare de lucru, a orelor lucrate noaptea sau in weekenduri este sa studiati cu atentie.
Comentariile specialistilor asupra articolelor de lege, studiile de caz analizate, exemplele date au darul de a va oferi solutii perfect legale pentru propriile dvs. dileme privind plata orelor de munca suplimentare efectuate de catre angajatii firmei dvs. Comandati acum exemplarul dvs.!
In concluzie...
• Daca doriti sa aprofundati o tematica acut controversata
• Daca doriti sa evitati erori de « procesare » a orelor suplimentare efectuate de angajatii firmei
• Daca doriti sa aveti siguranta unor decizii corecte in legatura cu acest important subiect: orele suplimentare
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Punerea la dispozitia unui colaborator a unui vehicul. Incadrare venituri salarialeIntrebare: Avem un colaborator caruia ii punem la dispozitie gratis masina firmei societatii luata in leasing, nu este angajat. Exista oare riscul ca la un control sa fie considerat ca exista o dependenta a colaboratorului fata de firma societate? Astfel incat sa se considere ca este salariat? Mentionez ca restul conditiilor de independenta sunt indeplinite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post Consilier in ManagementIntrebare: Va rog sa mi trimiteti fisa postului pentru Cod COR 263101Consilier/expert/inspector/referent/economist in Management.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<