Procedura de pensionare nu va fi niciodata simplu de urmat pentru ca ascunde numeroase neclaritati.
Redam doar 7 dintre acestea:
Intrebare: „Cine initiaza cererea pentru dosarul de pensionare pentru limita de varsta, angajatul sau angajatorul? Angajatorul are vreo obligatie sa inceapa acest demers? Care sunt conditiile pentru ca angajatul sa fie in continuare angajat cu CIM si pensionar? Care este tratamentul fiscal din acest punct de vedere?”
Intrebare: „Stagiul militar constituie vechime in campul muncii?”
Intrebare: „O persoana care beneficiaza de pensie anticipata poate fi angajata cu contract individual de munca ?”
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
250 Modele Fise de Post
Portal Codul Muncii
Intrebare: „Daca in cursul anilor de activitate, un angajat a fost solicitat sa lucreze ore suplimentare, aceste ore se iau in considerare la vechimea in munca? Angajatul poate cere pensionarea la limita de varsta mai devreme de 65 de ani?”
Intrebare: „Daca un salariat mai are 3 ani pana la pensie poate fi concediat pentru motive care nu tin de persoana acestuia?”
Intrebare: „O persoana a fost angajata cu contract de munca pe durata nedeterminata cu timp partial, timp de 2 ani. Pentru stabilirea vechimii pentru pensie, aceasta perioada se ia in calcul in totalitate, respectiv 2 ani?”
Intrebare: „Din anul 1995 o salariata obtine atat venituri in baza contractului individual de munca, cat si venituri din indemnizatia de administrator. La stabilirea pensiei se ia in calcul si indemnizatia de administrator din anul 1995 pana in prezent? Pentru aceste venituri este nevoie de adeverinta?”
Sunt doar 7 dintre sutele de nelamuriri in legatura directa sau indirecta cu procedura de pensionare.
Cum se solutioneaza aceste capcane din procedura de pensionare aflati din Ghidul "Cum sa te pensionezi in 2014".