Mare atentie! Firme amendate cu 40.000 de lei pentru ca si-au stresat angajatii!

08 Aprilie 2010
08 Aprilie 2010
itmitm cluj
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Cluj au dat, in urma unor controale, amenzi de 40.000 de lei unor firme ce nu au respectat dispozitiile si prevederile privind munca suplimentara si repausul saptamanal, astfel ca angajatii lucreaza in conditii de stres si sunt suprasolicitati.

Directorul coordonator al ITM Cluj, Emilian Rosca, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca au fost verificate, la sfarsitul lunii martie, 56 de societati comerciale cu peste 3.000 de angajati, cu obiecte de activitate precum editarea produselor software, servicii in tehnologia informatiilor, intermedieri financiare, activitati de contabilitate si audit financiar, consultanta in domeniul fiscal.

"Au fost aplicate, in total, amenzi de 40.000 de lei, pentru munca la negru, nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, neinfiintarea registrului si/sau netransmiterea acestuia in forma electronica la ITM in termenele si forma prevazute de lege. De asemenea, s-a sanctionat nerespectarea termenelor pentru reactualizarea controlului medical periodic, pentru faptul ca nu exista o evaluare a riscurilor, lipsea controlul medical la angajare, fisele individuale de sanatate si securitate in munca erau incomplete, iar activitatea Comitetelor de Sanatate si Securitate in Munca era incompleta si ineficienta", a precizat Rosca.

Nu cadeti victima trucurilor inspectorilor ITM!

Codul muncii este plin de... "chichite", adevarate binecuvantari pentru inspectorii ITM, care nu ezita sa le foloseasca atunci cand vor sa va amendeze cu orice pret!

Avem insa solutia pentru dumneavoastra:

CD-ul "100 de prevederi mai putin cunoscute din Codul muncii" !

Costa doar 97 de lei, adica mai putin de 1 leu/pont. Ati da 1 leu ca sa evitati un pas gresit?

...Daca da, clic aici!

Potrivit acestuia, controlul a vizat respectarea prevederilor legale privind munca suplimentara si "asigurarea unui mediu de munca sigur si sanatos in companiile nationale si multinationale de consultanta, IT , audit", activitati care au "un anumit specific legat de volumul de munca, de stresul si consumul nervos al angajatilor".

Seful ITM Cluj a subliniat ca s-au verificat durata timpului de munca, munca suplimentara, munca de noapte, pauza de masa si repausul zilnic, concediul de odihna anual, repausul saptamanal, realizarea evaluarii riscurilor pentru sanatatea si securitatea in munca, asigurarea unei supravegheri medicale adecvate.

"Analiza rezultatelor activitatii de control desfasurate pe problematica de relatii de munca si securitate si sanatate in munca in domeniile amintite a evidentiat existenta unor neconformitati, unele dintre ele aduse la cunostinta si prin sesizarile adresate Inspectiei Muncii. Lipsa normarii acestor activitati poate conduce la incarcarea angajatilor cu un volum de munca mult peste posibilitatile psihice de recuperare, astfel ca acestia sunt expusi surmenajului si altor afectiuni medicale si, uneori, decesului", a mentionat Rosca.

El a adaugat ca s-a constatat ca, in activitatea de contabilitate, de exemplu, normarea muncii este "inexistenta" si se observa tendinta efectuarii muncii suplimentare mult peste limitele admise de dispozitiile Codului Muncii.

Emilian Rosca a mentionat ca, in urma controlului, se pot trage mai multe concluzii, printre care aceea ca unitatile verificate "au un numar mare de angajati care isi desfasoara activitatea in conditii de stres, angajatorii nu au asigurat verificarea periodica a starii de sanatate a lucratorilor, iar lipsa unei supravegheri de sanatate specifice acestor domenii de activitate prezinta riscul de a nu se putea descoperi si stopa la timp munca efectuata pana la epuizare si chiar la deces".

Totodata, s-a constatat ca o parte din firmele controlate "nu au instructiuni proprii de sanatate si securitate in munca, prejudiciind lucratorii, nu se asigura o protectie reala impotriva suprasolicitarii, angajatorii nu au realizat evaluarea riscurilor expunerii nervoase si fizice a lucratorilor la supraefortul activitatilor, programul de lucru normal de opt ore pe zi nu este respectat si se efectueaza numeroase ore suplimentare, care au ca si consecinta suprasolicitarea lucratorilor".

"Angajatorii nu respecta nici dispozitiile cu privire la acordarea repausului saptamanal", a spus directorul coordonator al ITM Cluj.

El a precizat ca actiunea de control a avut loc "ca urmare a cazului de la Compania Ipsos Interactive Services SRL Bucuresti", unde o angajata ar fi murit din cauza epuizarii si a suprasolicitarii la locul de munca.

"Constientizarea pericolelor din punctul de vedere al securitatii si sanatatii in munca pentru angajati se face prin luarea masurilor de preventie necesare, incepand cu supravegherea sanatatii si finalizand cu intocmirea documentatiei care sta la baza respectarii normelor de protectie. A fost o campanie de preventie, pentru a nu se inregistra si la Cluj cazuri similare celui de la firma Ipsos Interactive Services SRL Bucuresti", a spus Rosca.

El a precizat ca la firmele controlate s-au dispus masuri pentru remedierea deficientelor constatate.

Ramona Ciciu, care lucra ca programator la firma mentionata, a murit la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB), unde fusese internata, in 9 martie, in coma profunda, dupa ce i s-a facut rau la serviciu. In cazul femeii au fost deschise anchete de catre inspectorii de munca, de procurorii Parchetului Judecatoriei sectorului 6 Bucuresti si de firma la care ea lucra.
SURSA: Mediafax

Iti cunosti toate drepturile in relatie cu statul si cu angajatorul tau?

Premiera nationala: GHIDUL Angajatului!

Cum sa folosesti Codul muncii in interesul tau!

- Oferta speciala de lansare -

...mai departe aici pentru toate detaliile

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]