legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Cum se calculeaza salariul minim pentru angajati in perioada de tranzit a statelor membre UE

Mara Dobrin
Mara Dobrin
26 Decembrie 2016
26 Decembrie 2016
Mara Dobrin
Mara Dobrin
salariu minimsalariu minim uesalariul minim 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Orice angajator ar trebui sa stie ca legea romana stabileste obligatia de acordare a salariului minim din statul in care este detasat salariatul.

In afara de acest aspect, legea romana stabileste ca notiunea de salariu minim este definita de legislatia si/sau practica statului membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau Confederatiei Elvetiene, pe al carui/carei teritoriu este detasat salariatul.

Iata ce se intreba un angajator in cadrul site-ului PortalCodulMuncii.ro: "Cum se plateste diurna in cazul soferilor care incarca-descarca pe teritoriul Germaniei. Platim diurna, aceasta se compenseaza cu cei 8,5 euro/ora sau trebuie sa ii calculam drepturile salariale cu acest tarif orar? Avem cazuri cu soferi care doar tranziteaza Germania. Cum e corect sa acordam diurna, respectiv salariul?"


Alin. (2) al art. 7 din Legea 344/2006 stabileste ca notiunea de "salariu minim" prevazuta la alin. (1) lit. c) este definita de legislatia si/sau practica statului membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau Confederatiei Elvetiene, pe al carui/carei teritoriu este detasat salariatul, asa cum am mentionat si mai sus.

Astfel, legea romana stabileste obligatia de acordare a salariului minim din statul in care este detasat salariatul.

Daca salariatul nu este detasat in Germania ci doar tranziteaza acest stat, nu exista, conform legislatiei romane, obligatia de a acorda salariul minim din acest stat.

Daca ar fi sa ne referim la salariu, dar si alte obligatii, angajatorul soferului trebuie sa se intereseze in fiecare stat pe care il tranziteaza soferul cu privire la salariul minim din statul respectiv, dar si cu privire la legislatia statului tranzitat care poate stabili in sarcina sa obligatii.

De regula, actele normative aplicabile in statele membre UE stabilesc obligatii in sarcina angajatorilor din afara teritoriul lor care detaseaza/tranziteaza statul respectiv, iar pentru neindeplinirea acestor obligatii sunt stabilite amenzi.

CONCLUZIE: angajatorul trebuie sa afle daca in Germania exista vreun act normativ care sa stabileasca obligatia de acordare a salariului minim din acest stat pe durata tranzitarii si daca diurna este parte a salariului minim.


Sursa: PortalCodulMuncii



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]