Initial, aceste obligatii ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 23 iulie, dar se pare ca Ministerul de Interne a amanat aceasta directiva, informeaza profit.ro.
Aceasta decizie vine ca urmare a petitiilor primite din partea oamenilor de afaceri, dar si a institutiilor publice. Legislatia in vigoare, referitoare la apararea impotriva incendiilor prevede ca firmele sa organizeze doua tipuri de servicii private pentru situatii de urgenta, denumite C1 si C2.
Ce companii au obligatia de a constitui servicii proprii de tip C1 sau C2?
- servicii proprii tip C1 - acele firme sau institutii publice care administreaza: cladiri sau ansambluri de invatamant ( centru universitar); spatiile de cazare ale acestora, care gazduiesc mai mult de 1.000 de studenti; cladirile sau ansamblurile pentru sanatate (care au cel putin 100 de paturi), cladiri destinate activitatilor culturale (cu mai mult de 600 de locuri); cladiri pentru activitati sportive si de spectacole (peste 600 de locuri), cladiri pentru turism ( cu mai mult de 200 de locuri); cladirile foarte inalte ( mai putin cele de locuit); cladiri destinate productiei sau depozitarii, cladirile cu risc ridicat de incediu.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Cum se vor compune serviciile de tip C1? Aceste servicii vor fi sub conducerea unui sef serviciu, va fi infiintat un compartiment pentru prevenire ( sau vor exista specialisti, in acest sens) si o echipa de specialitate.
- servicii proprii de tip C2 - firmele in care se pot petrece accidente majore din cauza substantelor periculoase, cele care au in administrare cladiri sau ansambluri cu o suprafata mai mare de 50.000 mp; cele cu risc foarte mare de incendiu
Cum se vor compune serviciile de tip C2? Aceste servicii vor fi sub conducerea unui sef serviciu, va fi infiintat un compartiment pentru prevenire, vor exista cel putin doua grupe de interventie ( autospeciale de stingere cu apa si spuma) si echipe specializate.
Daca nu au de gand sa isi constituie serviciu propriu de urgenta, aceste companii si firme din categoriile mentionate trebuie sa incheie servicii voluntare cu operatorii sau institutiile care au constituit deja aceste servicii proprii. Alta metoda este apelarea la societatile prestatoare de servicii.