OFICIAL - OUG 34/2023 privind reducerea cheltuielilor bugetare! Se SUSPENDA ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante la stat

OUG nr. 34/2023posturi suspendate la stat 2023cheltuieli bugetare reduse cu 10%
OFICIAL - OUG 34/2023 privind reducerea cheltuielilor bugetare! Se SUSPENDA ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante la stat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ordonanta de urgenta nr. 34/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 415 din 15.05.2023.
 
Concret, se au in vedere anumite masuri pentru a reduce povara fiscala, asa ca reducerea cheltuielilor bugetare era unul dintre pasii necesari in acest sens.
 
 

OUG nr. 34/2023 - reducerea cheltuielilor bugetare
 

Iata textul OUG 34/2023, asa cum a fost publicat in Monitorul Oficial:
 
Art. II. — (1) Conducatorii autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare si subordonare, au obligatia de a dispune masurile necesare in vederea reducerii cu 10% a cheltuielilor aprobate pe anul 2023 la titlul „Bunuri si servicii”, exclusiv sumele nerepartizate in conformitate cu prevederile art. 21 alin. (5) din Legea nr. 500/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
(...)
 
Art. III. — (1) In anul 2023, incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare si subordonare, inclusiv activitatilor finantate integral din venituri proprii infiintate pe langa acestea, li se interzice achizitionarea, preluarea in leasing sau inchirierea de:
 
a) autoturisme, astfel cum sunt acestea definite la art. 3 pct. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 109/2014, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) mobilier si aparatura birotica, asa cum sunt prevazute in grupa 3 „Mobilier, aparatura birotica, sisteme de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale”, subgrupele 3.1. „Mobilier” si 3.2. „Aparatura birotica” din cadrul Hotararii Guvernului nr. 2.139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, cu modificarile ulterioare, precum si obiecte de inventar de natura acestora, in scopul dotarii spatiilor cu destinatia de birou.
(2) Asigurarea necesitatilor de bunuri prevazute la alin. (1) se realizeaza numai prin redistribuiri din cadrul aceleiasi institutii sau de la alte institutii publice.
 
(...)
 

Posturi la stat suspendate in 2023

 
Art. IV. — (1) In anul 2023, incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se suspenda ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu exceptia posturilor unice din:
 
a) institutiile si autoritatile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) institutiile publice locale, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) In sensul prezentei ordonante de urgenta, prin post unic se intelege:
a) acel post ale carui atributii, prin continutul si natura lor, sau responsabilitati stabilite nu se regasesc intr-o alta structura organizatorica;
b) un post dintre cele aflate in structura in care exista numai posturi vacante.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), proiectul-pilot al concursului pentru ocuparea unor functii publice vacante aflat in desfasurare se deruleaza in continuare, in conditiile prevazute la art. 619 si in anexa nr. 9 la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), prin memorandum initiat de Ministerul Educatiei si aprobat in sedinta de Guvern, se poate aproba organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor didactice, didactice auxiliare si nedidactice, precum si a functiilor de conducere, vacante sau temporar vacante, din unitatile de invatamant preuniversitar si institutiile de invatamant superior.
(5) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat in sedinta Guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din institutiile si autoritatile publice prevazute la alin. (1) lit. a), cu justificarea necesitatii si cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate cu aceasta destinatie in buget, respectiv prin memorandum aprobat in sedinta Guvernului, initiat de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din institutiile publice locale prevazute la alin. (1) lit. b).
(6) Pentru posturile pentru care s-a afisat rezultatul selectiei dosarelor de concurs anterior intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se pot continua procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor in vigoare la data publicarii anuntului privind concursul.
(7) In termen de 2 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, autoritatile si institutiile publice au obligatia sa publice pe site-ul propriu un anunt cu privire la posturile care indeplinesc cerintele prevazute la alin. (6) si pentru care concursul poate continua. 
(8) Concursurile organizate si desfasurate cu nerespectarea prevederilor alin. (2) si (4)—(7) sunt nule de drept. Nulitatea se constata de instanta competenta, in conditiile legii.
(9) Prin derogare de la prevederile art. 506 alin. (8) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019, cu modificarile si completarile ulterioare, pe perioada aplicarii masurii prevazute la alin. (1), transferul la cerere se face la solicitarea functionarului public, cu aprobarea conducatorului autoritatii sau institutiei publice in care urmeaza sa isi desfasoare activitatea functionarul public, precum si a conducatorului autoritatii sau institutiei publice in care isi desfasoara activitatea functionarul public.
(10) Autoritatea sau institutia publica in cadrul careia s-a aprobat transferul la cerere al functionarului public instiinteaza in termen de 2 zile lucratoare de la data aprobarii cererii de transfer autoritatea sau institutia publica in cadrul careia isi desfasoara activitatea functionarul public despre aprobarea cererii de transfer.
(11) Conducatorul autoritatii sau institutiei publice de la care se transfera functionarul public are obligatia sa emita actul administrativ de modificare a raporturilor de serviciu sau, in situatia in care este afectata derularea corespunzatoare a activitatii la nivelul structurii in care este incadrat functionarul public, sa comunice refuzul motivat al transferului la cerere, in termen de 5 zile lucratoare de la primirea instiintarii prevazute la alin. (10). Transferul la cerere opereaza de la data modificarii raportului de serviciu, stabilita prin actul administrativ emis de conducatorul autoritatii sau institutiei publice de la care se transfera functionarul public si care nu poate depasi 30 de zile calendaristice de la data emiterii actului administrativ.
(12) Cererile de transfer depuse anterior intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se solutioneaza potrivit prevederilor in vigoare la data depunerii cererii de transfer de catre functionarul public.
(13) Prin derogare de la prevederile art. 510 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019, cu modificarile si completarile ulterioare, pe perioada aplicarii masurii prevazute la alin. (1), functiile publice de conducere pot fi exercitate cu caracter temporar, fara obligativitatea organizarii unor concursuri, cu notificarea prealabila a Agentiei Nationale a Functionarilor Publici cu 5 zile inainte de dispunerea masurii.
 
Art. VIII. — In anul 2023, incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, prin derogare de la prevederile art. 374 alin. (5) si (7) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele si durata activitatii desfasurate in regim de telemunca se stabilesc de catre conducatorii autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare si subordonare.
 

Membru al consiliului de administratie 

 
Art. XII. — (1) In anul 2023, incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, personalul din cadrul autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de subordonare si de finantare, poate detine calitatea de membru al consiliului de administratie si/sau de membru al consiliului de supraveghere la maximum doua intreprinderi publice sau in organele de conducere ale altor entitati detinute de stat sau de unitatile administrativ-teritoriale al caror sediu se afla pe teritoriul Romaniei.
(2) In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta sau de la data numirii, dupa caz, personalul prevazut la alin. (1), numit ca membru in mai multe consilii de administratie si/sau de supraveghere la intreprinderile publice sau in organele de conducere ale altor entitati detinute de stat sau de unitatile administrativ-teritoriale, isi va exercita optiunea.
(3) In situatia in care personalul prevazut la alin. (1) nu isi exercita dreptul de optiune in termenul prevazut la alin. (2), acesta isi pierde de drept calitatea de membru din toate consiliile de administratie si/sau de supraveghere ale intreprinderilor publice sau in organele de conducere ale altor entitati detinute de stat sau de unitatile administrativ-teritoriale.
 
Art. XVIII. — Incadrarea in numarul de posturi prevazut la art. 546 lit. a)—h) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel cum este modificat prin art. XVII pct. 1 din prezenta ordonanta de urgenta, se realizeaza cu respectarea prevederilor Legii nr. 53/2003 — Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. 

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OUG nr. 34/2023posturi suspendate la stat 2023cheltuieli bugetare reduse cu 10%

Data aparitiei: 16 Mai 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

OFICIAL - OUG 34/2023 privind reducerea cheltuielilor bugetare! Se SUSPENDA ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante la stat Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]