Potrivit art. 49 alin. (2) din Codul muncii, suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
Atentie insa la faptul ca pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.
Prin urmare, salariatul poate beneficia de durata integrala a concediului de odihna, daca in contractul colectiv de munca, in CIM sau in regulamentul intern este precizat ca, pe durata suspendarii contractului individual de munca salariatului nu ii este diminuata durata concediului de odihna, in cazul concediului fara plata.
Daca nu exista o astfel de prevedere, durata concediului de odihna va fi diminuata echivalent cu perioada concediului fara plata, pe durata suspendarii CIM.
Nu uitati faptul ca perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale se inregistreaza in registru de evidenta a salariatilor in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii.
Concedierea perfect legala
Ghidul HR-istului
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Atentie la faptul ca in cazul suspendarii contractului individual de munca din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendarii acesta nu va beneficia de niciun drept care rezulta din calitatea sa de salariat.