Concediul fara plata pentru studii este un caz distinct si diferit de concediile pentru formare profesionala care pot fi atat cu plata cat si fara plata.
Care sunt conditiile de acordare a concediului fara plata pentru studii?
Pentru a intelege mai bine aceasta chestiune, vom raspunde unor intrebari legate de subiectul in cauza, adresate pe site-ul PortalInstitutiiPublice.ro: "O salariata doreste concediu pentru studii (pentru examene master). Intrebarea este daca concediul pentru studii este acelasi cu concediul pentru formare profesionala, cu sau fara plata si in ce conditii se acorda concediul cu plata pentru formare profesionala? se suspenda contractul de munca ca si concediul fara plata? Respectivul salariat a fost anual trimis de institutie la cursuri de formare profesionala."
Atat angajatorii cat si salariatii trebuie sa fie familiarizati cu faptul ca, potrivit prevederilor art. 54 din Legea 53/2003 – Codul muncii contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Portal Codul Muncii
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
In aceste circumstante, suspendarea contractului individual de munca pentru acordarea concediului fara plata pentru studii se acorda in baza acordului ambelor parti, respectiv angajator si salariat.
In ceea ce priveste concediul pentru formare profesionala, trebuie mentionat ca aceste este caz de suspendare a contractului individual de munca din initiativa salariatului potrivit art. 51 alin. din Codul Muncii.
Concediul pentru formare profesionala cu plata se acorda potrivit prevederilor art. 157 din Codul muncii in cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege.
Poti citi mai multe detalii despre acordarea concediului fara plata pe PortalInstitutiiPublice