Conditia pentru ca salariatul sa revina la serviciu in ziua sa de concediu medical

Maria Nicutar
Maria Nicutar
13 Iunie 2016
13 Iunie 2016
Maria Nicutar
Maria Nicutar
concediu medicalcertificat de concediu medicalincapacitate temporara de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Asa cum bine stim, angajatorului ii este interzis sa primeasca la locul de munca salariatii care figureaza in concediu medical conform certificatului eliberat de medic.

Nu avem voie sa primim la serviciu salariatii inainte de finalizarea termenului incapacitatii temporare de munca.

Conditia pentru a primi un salariat anterior finalizarii termenului de concediu medical este cea ca acesta sa solicite medicului prescriptor sa ii modifice certificatul de concediu medical.

Concret, salariatul se poate adresa medicului in vederea modificarii certificatului medical in situatia in care el devine apt de munca.

Medicul prescriptor va lua decizia daca starea salariatului ii permite sau nu sa revina la locul de munca.

In caz pozitiv, certificatul de concediu medical se va modifica de catre medic si apoi se va prezenta angajatorului. Acesta va permite accesul si reluarea activitatii doar dupa ce primeste certificatul de concediu medical modificat.


Va amintim faptul ca potrivit art. 10 alin. (1) din OUG 158/2005, baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.


Nu neglijati faptul ca si atunci cand salariatii sunt pontati in concediu medical in zilele de repaus saptamanal, concediul medical se acorda pe zile calendaristice insa indemnizatia se acorda pentru zilele lucratoare din zilele calendaristice.


Cine suporta indemnizatia de concediu medical?

A. de catre angajator, din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca;

B. din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, incepand cu:


a) ziua urmatoare celor suportate de angajator, conform lit. A si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a salariatului sau a pensionarii acestuia;


b) prima zi de incapacitate temporara de munca, in cazul persoanelor asigurate prevazute la art. 1 alin. (1) lit. C si alin. (2).



Stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Se considera o luna de stagiu de cotizare realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical situatia in care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.


Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care asiguratul beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de OUG 158 din 2005.

Mai mult, se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate si perioadele in care asiguratul:


a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora.
c) a beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, respectiv perioadele in care persoanele asigurate au beneficiat de drepturile prevazute la art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.


Stagiul de cotizare se constituie si din perioadele de timp in care salariatul a desfasurat activitate la alti angajatori pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii.


Mult succes in managementul resurselor umane!

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]