Un caz al Curtii de Casatie din 29 iunie 2011 (nr. 10-11052) analizeaza situatia unui salariat angajat in calitate de auditor-sef care a fost concediat pentru "absente repetate si prelungite de la munca si depunerea cu intarziere a adeverintelor medicale, perturband astfel activitatea companiei, necesitatea imperativa a inlocuirii sale definitive, refuzurile repetate de a furniza informatiile necesare pentru rezolvarea dosarelor, el fiind singurul care avea control asupra acestora si cunoastea situatia in intregime".
Adresandu-se instantei de judecata, salariatul a sustinut ca Acordul colectiv national al contabililor si auditorilor, aplicabil in cadrul companiei in care lucra, stabileste o "clauza de garantie a locului de munca" pentru angajatul bolnav. In consecinta, aceasta clauza ii interzice angajatorului sa demareze procedura de demitere a unui angajat care nu este prezent la locul de munca din motive de boala.
Acordul colectiv national al contabililor si auditorilor interzice angajatorului sa concedieze un salariat in cursul primelor sase luni de absenta de la locul de munca pe motiv de boala. In plus, angajatul respectiv a fost chemat la un interviu prealabil concedierii inainte de expirarea termenului de sase luni. Deoarece procedura de demitere a fost realizata in timpul perioadei de 6 luni, nu s-a respectat de catre angajator conventia civila.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Conditiile in care un salariat poate fi concediat in perioada in care acesta se afla in concediu medical impun prezentarea unor dovezi ca lipsa angajatului a dus la o perturbare a functionarii normale a intreprinderii angajatoare si, in acelasi timp, sa existe necesitatea inlocuirii sale definitive. Exista insa si conventii colective care garanteaza locul de munca al unui angajat bolnav care nu poate fi demis inainte de o anumita perioada de timp.