Intrebare: Un salariat are concediu medical, eliberat de medicul de familie, fara stagiu de cotizare.
Cum este corect si legal sa apara, in declaratia 112?
Raspuns: Conform art. 3 indice 1 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, persoanele prevazute la art. 1 trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa indeplineasca stagiul minim de cotizare prevazut de prezenta ordonanta de urgenta;
b) sa prezinte adeverinta de la platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A;
c) sa fie prezente la domiciliu sau la adresa indicata, dupa caz, in intervalul de timp si in conditiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, in vederea exercitarii verificarii de catre reprezentantii platitorilor de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
Astfel, una dintre conditiile necesare pentru a beneficia de concedii si indemnizatii este aceea a stagiului de cotizare.
Portal Codul Muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Salariatii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu de cotizare, in cazul:
- urgentelor medico-chirurgicale,
- tuberculozei,
- bolilor infectocontagioase din grupa A,
- neoplaziilor si
- SIDA.
Prin urmare, daca salariatul nu sufera de una dintre aceste afectiuni, nu poate, in lipsa stagiului de cotizare sa beneficieze de concediu si indemnizatie de incapacitate temporara de munca.
Intrucat nu beneficiaza de concediu medical, in declaratia 112 respectiva perioada nu poate fi inregistrata concediu medical.