OUG nr. 74/2021 modifica prevederile OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Modificarile vizeaza schimbari in vigoare de la 1 august 2021 privind acordarea concediilor medicale.
O modificare importanta consta in faptul ca, in anumite conditii, concediul medical se va acorda, in prima etapa, de cel mult trei zile. Detalii
AICI.
De asemenea, incepand cu 1 august 2021, acei angajati cu mai multe contracte de munca la angajatori diferiti au obligatia de a lua concediu medical de la toti angajatorii, in caz contrar riscand o amenda de pana la 2.000 lei, fapta fiind considerata contraventie:
9. La articolul 47, dupa alineatul (3) se introduc doua noi alineate, alineatele (4) si (5), cu urmatorul cuprins: „(4) Constituie contraventie desfasurarea activitatii de catre persoanele prevazute la art. 33 la unul dintre angajatori in perioada in care la celalalt/ceilalti angajator/angajatori a prezentat certificat/certificate de concediu medical.
Aceasta se sanctioneaza, potrivit OUG 74/2021, „cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei, precum si neplata/recuperarea indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate”
Practic, un angajat nu poate si nu are voie sa obtina certificat de concediu medical de la un singur angajator in timp ce continua sa isi desfasoare activitatea in regim normal pentru celalalt/ceilalti angajatori.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<