Caz practic: Angajata termina CCC si nu revine la locul de munca. Cum se poate desface contractul de munca?

19 August 2014
19 August 2014
incetare contract de muncacontract de muncasuspendare contract de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Avem de-a face cu una dintre spetele rezolvate de specialisti, speta in cadrul careia se prezinta situatia unei angajate care a fost in concediu pentru ingijirea copilului pana la 2 ani. Aceasta nu s-a prezentat la locul de munca la implinirea unui an si 11 luni a copilului.

Salariata nu a putut fi contactata si angajatorul doreste sa stie in ce baza se poate ridica suspendarea, inceperea unei anchete disciplinare, desfacerea contractului samd.

Expertii PortalCodulMuncii.ro ne ofera un raspuns clar in cadrul acestei spete:

Mare atentie la faptul ca nu putem dispune concedierea salariatilor in aceste situatii:


a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;

b) pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei;

c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;

d) pe durata concediului de maternitate;

e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;

f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;

g) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat;

h) pe durata efectuarii concediului de odihna.

Aceste prevederi nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

 Dupa cum se poate observa este interzisa concedierea pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.

Asadar, va sugeram sa insistanti sa luati legatura cu salariata. Este posibil ca copilului sa i se fi descoperit un handicap situatie in care concediul salariatei a fost prelungit.

Salariata are obligatia sa comunice angajatorului situatia de fapt in care se gaseste.

Atentie! Doar in situatia in care neprezentarea salariatului la convocare nu are un motiv obiectiv, angajatorul are dreptul sa dispuna sanctionarea fara efectuarea cercetarii disciplinare.

Cu alte cuvinte, lipsa de la locul de munca al salariatului poate avea motive obiective, situatie in care angajatorul nu are dreptul de a dispune sanctionarea. De exemplu, salariatul se poate afla in concediu medical sau arestat preventiv etc., astfel incat apreciem justificata (intemeiata pe un motiv obiectiv) neprezentarea salariatului la convocarea facuta de angajator pentru cercetarea disciplinara.

Asadar, pentru ca angajatorul sa poata stabili absenta nemotivata a salariatului trebuie initiata procedura cercetarii disciplinare in conditiile si astfel cum angajatorul a reglementat in Regulamentul intern.

In concluzie, puteti inceta suspendarea CIM si apoi incetarea CIM cu respectarea prevederilor legale, numai dupa ce stabiliti cu exactitate in ce situatie se afla salariata.


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie la intocmirea DOSARELOR DE PERSONAL ale salariatilor!


Neprezentarea dosarului sau lipsa documentelor sunt vizate de ITM!

1. Ce este, asadar, acest dosar?
2. Ce documente trebuie sa cuprinda?
3. De ce sunt inspectorii ITM atat de interesati de el?
4. Cum va protejati de amenzile foarte dure?

Raspunsurile in ghidul practic: Dosarul personal al salariatului »

Explicatii, lamuriri si raspunsuri profesioniste oferite pe loc! Rezerva aici >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]