Poate angajatorul sa schimbe locul muncii angajatului in orice moment si fara conditii?

30 Noiembrie 2010
30 Noiembrie 2010
codul munciicontract individual de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Potrivit art.17 alin.(2) lit. b) din Codul muncii si alin. (3),  in contractul individual de munca trebuie sa se inscrie locul muncii sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri.

In situatia in care salariatul nu are un loc de munca stabil partile pot recurge la clauza de mobilitate stabilita de art.25 din Codul muncii. Potrivit acestui text de lege, prin clauza de mobilitate partile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. In acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura.

Spre deosebire de delegare sau detasare- masuri dispuse de regula unilateral, dar avand caracter temporar - salariatul care a acceptat o clauza de mobilitate isi executa obligatiile de munca prin deplasari de serviciu fie interminente, fie contiunue pe intreaga durata a contractului individual de munca.

In consecinta, daca  in contractul individual de munca al salariatului a fost stabilita de catre parti o clauza de mobilitate potrivit careia acesta poate fi mutat de la un loc de munca la altul in cadrul societatii fara diminuarea drepturilor salariale si fara schimbarea functiei, decizia angajatorului prin care locul muncii este modificat la alta sucursala este legala.  

In lipsa unei astfel de clauze, angajatorul poate modifica unilateral locul muncii, temporar, prin delegare sau detasare.

Modificarea temporara a locului muncii la un alt angajator se poate realiza prin detasarea salariatilor. Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an. In mod exceptional, perioada detasarii poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni. Salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul ssu numai in mod exceptional si pentru motive personale temeinice.

Locul muncii poate fi modificat temporar, unilateral de catre angajator, de la o sucursala la alta, prin delegarea salariatilor.

In acest sens, prevederile art. 43 din Codul muncii stabilesc ca „delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.”

Asadar, in situatia in care, se modifica numai locul muncii, nu si angajatorul, din punct de vedere al legislatiei muncii, salariatii au statut de delegati. Dupa cum se observa suntem in prezenta unei delegari daca salariatul exercita din dispozitia angajatorului atributiile de serviciu in afara locului sau de munca, legea nefacand distinctie dupa cum salariatul este delegat  in acelasi oras sau judet sau in alt oras sau judet.

In consecinta, delegarea poate fi dispusa si in acelasi oras.

Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile si se poate prelungi, cu acordul salariatului, cu cel mult 60 de zile (art. 44 Codul muncii).

Este adevarat ca, cu exceptia transferului colectiv reglementat de art.169 si urmatoarele din Codul muncii, transferul in interesul angajatorului sau al salariatului ca modalitate de modificare, in mod definitiv, a contractului individual de munca nu mai este reglementat.

Insa, in situatia expusa, se modifica locul muncii la acelasi angajator, ceea ce nu echivaleaza cu un transfer care presupune, in primul rand schimbarea angajatorului.

De asemenea, conform dispozitiilor art. 48 din Codul muncii, angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.

In alte situatii, locul de munca fiind un element esential al contractului individual de munca poate fi schimbat numai prin acordul partilor.

Dispozitiile art. 17 alin. (4) din Codul muncii stabilesc ca orice modificare a elementelor esentiale ale contractului individual de munca, in timpul executarii acestuia, impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile de la data incunostintarii in scris a salariatului, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare rezulta ca posibila din lege sau din contractul colectiv de munca aplicabil.

Schimbarea definitiva a locului muncii la acelasi angajator, in acelasi oras sau judet sau in altele poate interveni numai  prin acordul celor doua parti, angajat si angajator, acord ce va fi exprimat prin incheierea unui act aditional la contractul individual de munca.
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]