In acest sens, potrivit art. 60 alin. (1) lit. g) din Codul muncii, republicat, concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat.
Prin urmare, in baza articolului mentionat mai sus, atata vreme cat este exercitata o functie eligibila intr-un organism sindical, salariatul (lider de sindicat) poate fi concediat doar disciplinar in baza art. 61 lit. a) din Codul muncii, republicat.
Astfel, reglementarile au astfel in vedere doar protectia salariatilor ce exercita o functie eligibila intr-un organism sindical, asa incat nu se va aplica in cazul reprezentantilor alesi de adunarea generala a salariatilor.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
250 Modele Fise de Post
Medicina muncii un aliat al angajatorului
In ceea ce priveste protectia reprezentantilor salariatilor, aceasta este stabilita in dispozitiile art. 226 din Codul muncii, republicat, care prevede ca pe toata durata exercitarii mandatului, reprezentantii salariatilor nu pot fi concediati pentru motive ce tin de indeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariati.