Potrivit art. 103 din Codul muncii, republicat, salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.
Astfel, in situatia in care numarul de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil, contractul individual de munca este cu timp partial.
Asa cum prevede si art. 106 din Codul Muncii, salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
Salariatii cu timp partial pot beneficia de bonusuri, prime de vacanta si de sarbatori?
Da, la fel ca si ceilalti salariati, salariatii angajati cu timp partial vor beneficia de toate aceste drepturi, asa cum a fost reglementat in contractul colectiv sau in contractul individual de munca.
Ghidul HR-istului
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
"Bonusul, primele de sarbatori si prima de vacanta nu sunt drepturi reglementate de lege de aceea acestea se vor acorda astfel cum partile au negociat in contractul colectiv de munca, iar daca nu exista un contract colectiv, prin contractul individual de munca.", precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.
Numarul de tichete de masa este mai mic daca lucrezi pe contract de munca cu timp partial?
Salariatii pot beneficia de un tichet de masa pentru fiecare zi in care isi desfasoara efectiv activitatea, fiind prezenti la locul de munca.
Tichetele de masa se acorda in functie de numarul de zile lucratoare in care salariatul este prezent la lucru in unitate si nu in functie de numarul de ore lucrate.
"Prin urmare, salariatul cu CIM cu timp partial de 2 ore, 4 ore respectiv 6 ore, va beneficia de un tichet de masa pentru fiecare zi lucrata. Pentru salariatul incadrat cu 2 ore pe zi, ziua acestuia de lucru reprezinta 2 ore si nu mai mult.", precizeaza Consilier Juridic Gabriela Dita, pentru LegislatiaMuncii.ro.