Aceasta norma ar urma sa se aplice de la 1 august si va fi valabila doar anul acesta, aplicandu-se angajatilor care nu au alt contract de munca, cu norma intreaga.
Introducerea acestei obligatii de plata face parte din programul de convergenta 2017-2020, care prevedea aplicarea masurii de la 1 iunie, noteaza Adevarul.
Asadar, conform datelor de la Inspectoratul Teritorial de Munca, in Romania exista in jur de 360.000 de contracte part-time, aceasta fiind unica sursa de venit, conform ministrului de Finante Viorel Stefan, pentru HotNews.
Programul de convergenta prevede: "introducerea obligatiei de plata de la data de 1 iunie 2017 a contributiilor datorate de angajatori la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata pentru salariatii cu timp partial de munca cu salariul sau cu venituri realizate sub nivelul de 1.450 lei si care nu desfasoara in acelasi timp si o activitate salariala cu norma intreaga".
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Codul muncii si Legea Dialogului Social
1 iunie nu este o data potrivita, pentru aplicarea acestei norme
Potrivit ministrului de Finante 1 iunie nu este o data potrivita, mai indicata fiind data de 1 august.
De ce se va aplica aceasta masura? In acest fel, Guvernul va obtine venituri la buget, estimat la 620 milioane lei in 2017.
Cei mai afectati vor fi angajatorii din mediul privat, care vor fi nevoiti sa plateasca aceleasi contributii, atat pentru angajatii care lucreaza 2 sau 4 ore. Acesta va plati contributii cat pentru un salariu minim brut, de 1.450 de lei, chiar daca salariul angajatului este sub aceasta suma.
Pentru un salariu minim brut de 1.450 lei, pentru un angajat care lucreaza cu norma intreaga, angajatorul trebuie sa scoata din buzunar 333 de lei, pentru a plati contributiile sociale. In cazul unui salariat care lucreaza doua ore pe zi, 21 de zile pe luna, angajatorul trebuie sa plateasca in prezent un salariu minim de 361 lei, adica 83 de lei, avand in vedere contributiile sociale.
Asadar, angajatorii trebuie sa plateasca cu 250 de lei mai mult pentru fiecare angajat, odata aplicata aceasta norma.