Contributii sociale EGALE, atat pentru salariatii cu jumatate de norma cat si pentru cei cu norma intreaga

Mara Dobrin
Mara Dobrin
11 Mai 2017
11 Mai 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
angajati part timeangajati cu jumatate de normacontributii sociale angajati 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Angajatorii vor fi nevoiti sa plateasca aceleasi contributii sociale, indiferent daca un angajat are norma intreaga de lucru sau munceste in regim part-time.

Aceasta norma ar urma sa se aplice de la 1 august si va fi valabila doar anul acesta, aplicandu-se angajatilor care nu au alt contract de munca, cu norma intreaga.

Introducerea acestei obligatii de plata face parte din programul de convergenta 2017-2020, care prevedea aplicarea masurii de la 1 iunie, noteaza Adevarul.

Asadar, conform datelor de la Inspectoratul Teritorial de Munca, in Romania exista in jur de 360.000 de contracte part-time, aceasta fiind unica sursa de venit, conform ministrului de Finante Viorel Stefan, pentru HotNews.


Programul de convergenta prevede: "introducerea obligatiei de plata de la data de 1 iunie 2017 a contributiilor datorate de angajatori la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata pentru salariatii cu timp partial de munca cu salariul sau cu venituri realizate sub nivelul de 1.450 lei si care nu desfasoara in acelasi timp si o activitate salariala cu norma intreaga".


1 iunie nu este o data potrivita, pentru aplicarea acestei norme


Potrivit ministrului de Finante 1 iunie nu este o data potrivita, mai indicata fiind data de 1 august.

De ce se va aplica aceasta masura? In acest fel, Guvernul va obtine venituri la buget, estimat la 620 milioane lei in 2017.

Cei mai afectati vor fi angajatorii din mediul privat, care vor fi nevoiti sa plateasca aceleasi contributii, atat pentru angajatii care lucreaza 2 sau 4 ore. Acesta va plati contributii cat pentru un salariu minim brut, de 1.450 de lei, chiar daca salariul angajatului este sub aceasta suma.

Pentru un salariu minim brut de 1.450 lei, pentru un angajat care lucreaza cu norma intreaga, angajatorul trebuie sa scoata din buzunar 333 de lei, pentru a plati contributiile sociale. In cazul unui salariat care lucreaza doua ore pe zi, 21 de zile pe luna, angajatorul trebuie sa plateasca in prezent un salariu minim de 361 lei, adica 83 de lei, avand in vedere contributiile sociale.

Asadar, angajatorii trebuie sa plateasca cu 250 de lei mai mult pentru fiecare angajat, odata aplicata aceasta norma.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]