In acest context, costurile aferente fortei de munca in sectoarele de productie si in activitatile de prestari servicii au crescut, in anul 2016, cu 10,6% in Romania, fata de nivelul din 2015.
In Romania, costurile fortei de munca in Romania au ajuns astfel la nivelul de 5,40 euro/ora, fata de media de 25,7 euro/ora la nivelul Uniunii Europene si de 30,0 euro/ora in zona euro.
Desigur ca Romania ramane un stat in care costurile fortei de munca sunt foarte mici comparativ cu restul tarilor UE, tara noastra situandu-se abia pe locul 27 din cele 28 de state membre.
Romania a fost urmata de Lituania (+10,7%), iar la polul opus s-a situat Grecia (-0,5%) si Austria (-0,1%), potrivit unui raport publicat luni de Eurostat.
250 Modele Fise de Post
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Costul orar al fortei de munca a crescut cu 1,6% in zona euro si cu 1,7% in Uniunea Europeana, comparativ cu aceeasi perioada a anul trecut.
In zona euro, remuneratiile si salariile pe ora au crescut cu 1,6%
Asadar, remuneratiile si salariile pe ora au crescut cu 1,6%, iar componenta non-salariala a crescut cu 1,5%, in al patrulea trimestru din 2016, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2015.
In Uniunea Europeana, salariile si remuneratiile pe ora au crescut cu 1,8%, iar componenta non-salariala a crescut cu 1,5% in al patrulea trimestru din 2016.
In acest fel, costul orar al fortei de munca in zona euro a crescut cu 1,8% in industrie, 2,3% in constructii si cu 1,5% in servicii. In Uniunea Europeana, costul orar al fortei de munca a crescut cu 1,7% in industrie, cu 3,1% in constructii si 1,6% in servicii.
Costurile remuneratiilor si cele salariale includ remuneratia directa si bonusurile platite de angajator in schimbul muncii prestate, plata zilelor nelucrate si remunerarea sub alte forme precum mancare, bautura, combustibil si altele.
Sursa: Eurostat