Romania are cea mai mare crestere a costului orar al fortei de munca din UE

Isabela Alexe
Isabela Alexe
18 Aprilie 2017
18 Aprilie 2017
Isabela Alexe
Isabela Alexe
costul orar romaniaplata oraplata ora romania 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vesti bune pentru angajatii romani, in contextul in care in ultimul trimestru din 2016, Romania a inregistrat cea mai mare crestere a costului orar al fortei de munca pentru toata economia, de 12,3%.

In acest context, costurile aferente fortei de munca in sectoarele de productie si in activitatile de prestari servicii au crescut, in anul 2016, cu 10,6% in Romania, fata de nivelul din 2015.

In Romania, costurile fortei de munca in Romania au ajuns astfel la nivelul de 5,40 euro/ora, fata de media de 25,7 euro/ora la nivelul Uniunii Europene si de 30,0 euro/ora in zona euro.

Desigur ca Romania ramane un stat in care costurile fortei de munca sunt foarte mici comparativ cu restul tarilor UE, tara noastra situandu-se abia pe locul 27 din cele 28 de state membre.

Romania a fost urmata de Lituania (+10,7%), iar la polul opus s-a situat Grecia (-0,5%) si Austria (-0,1%), potrivit unui raport publicat luni de Eurostat.


Costul orar al fortei de munca a crescut cu 1,6% in zona euro si cu 1,7% in Uniunea Europeana, comparativ cu aceeasi perioada a anul trecut.

In zona euro, remuneratiile si salariile pe ora au crescut cu 1,6%

Asadar, remuneratiile si salariile pe ora au crescut cu 1,6%, iar componenta non-salariala a crescut cu 1,5%, in al patrulea trimestru din 2016, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2015.

In Uniunea Europeana, salariile si remuneratiile pe ora au crescut cu 1,8%, iar componenta non-salariala a crescut cu 1,5% in al patrulea trimestru din 2016.

In acest fel, costul orar al fortei de munca in zona euro a crescut cu 1,8% in industrie, 2,3% in constructii si cu 1,5% in servicii. In Uniunea Europeana, costul orar al fortei de munca a crescut cu 1,7% in industrie, cu 3,1% in constructii si 1,6% in servicii.

Costurile remuneratiilor si cele salariale includ remuneratia directa si bonusurile platite de angajator in schimbul muncii prestate, plata zilelor nelucrate si remunerarea sub alte forme precum mancare, bautura, combustibil si altele.


Sursa: Eurostat
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]