Dat fiind faptul ca legislatia romaneasca privind concediul de crestere a copilului a fost modificata prin transpunerea directivei europene care presupune alocarea a cel putin o luna din intreaga perioada a concediului parental unuia dintre parintii care nu a solicitat acest drept, de cele mai multe ori tatal, reprezentantii asociatiilor de tati cer prelungirea concediului cu trei luni.
Astfel intr-o scrisoare adresata premierului Mihai Razvan Ungureanu se precizeaza necesitatea prelungirii cu trei luni a concediului de un an pentru cresterea si ingrijirea copilului, adica cel care permite primirea indemnizatiei raportate la veniturile din ultimul an, daca ambii parinti au optat pentru concediul parental, cu conditia ca fiecare sa efectueze minim 3 luni de concediu in decursul celor 12+3 luni.
Aceasta cerere este motivata de faptul ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 124 din 27 decembrie 2011 are drept efect reducerea concediului parental cu o luna, deoarece se pierde luna alocata exclusiv parintelui care nu solicita concediu daca respectivul parinte nu poate sau nu doreste sa opteze pentru acest concediu scurt pentru cresterea si ingrijirea copilului.
O alta cerere a organizatiei T.A.T.A se refera la acordarea tatilor in prima luna de viata a unui copil a 30 de zile de concediu paternal, conditionat de efectuarea unor cursuri de puericultura. in acest moment, tatii pot beneficia de 5, plus alte 10 zile de concediu(dupa efectuarea cursului de puericultura) dupa nasterea copilului.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Nu in ultimul rand, se doreste eliminarea din actul normativ a obligatiei puse in sarcina parintilor aflati in concediul parental, de a plati taxele locale sub sanctiunea suspendarii platii indemnizatiei aferente concediului.
Sursa: costelgilca.ro