Tatal copilului nou-nascut, care participa efectiv la ingrijirea acestuia, are dreptul la un concediu paternal platit de 15 zile lucratoare, prin majorarea duratei concediului paternal de 5 zile lucratoare cu inca 10 zile lucratoare, daca a obtinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultura. Solicitarea pentru acordarea concediului paternal se adreseaza in scris, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, conducerii unitatii in care tatal isi desfasoara activitatea, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a solicitantului.
Tinem cont de faptul ca perioada de concediu paternal nu se acorda in baza unui certificat medical, suspendarea contractului individual de munca pentru efectuarea acestui concediu se opereaza in registrul general de evidenta a salariatilor intr-un termen de maxim 20 de zile lucratoare de la data la care a intervenit suspendarea.
Asadar, in temeiul prevederilor legale mentionate si pe baza cererii formulate de salariat, angajatorul emite o decizie de suspendare a contractului individual de munca. Chiar daca dispozitiile Codului muncii nu prevad in mod expres intocmirea deciziilor de suspendare a contractelor de munca ale salariatilor, potrivit specificatiilor tehnice privind intocmirea si transmiterea Registrului general de evidenta a salariatilor, inregistrarea in registrul electronic de evidenta al salariatilor a suspendarii contractelor individuale de munca are la baza decizia de suspendare emisa de angajator.
In temeiul dispozitiilor art. 51 alin. (1) lit. c) din Legea 53/2003 – Codul muncii si pe baza cererii formulate de salariat, angajatorul emite o decizie de suspendare a contractului individual de munca.
Atentie la faptul ca suspendarea contractului de munca nu este obligatorie daca salariatul nu solicita concediu paternal insa daca salariatul formuleaza cerere pentru concediu paternal angajatorul in temeiul art. 51 alin. (1) lit. c) din Codul muncii suspenda contractul de munca. In acest sens trebuie interpretate dispozitiile art. 51 din Codul muncii: contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro