O angajata este in ccc din 29.09.2012, fiind suspendata pana in 29.09.2014. Daca se acorda 1 luna concediul paternal, angajata ar trebui sa se intoarca inainte din CCC?
Pe decizia de reintoarcere ar trebui sa apara specificata acordarea concediului paternal?
Raspuns: Incepand cu data de 1 martie 2012, in cazul salariatilor ai caror copii se nasc, sunt adoptati, luati in plasament, incredintati in vederea adoptiei, sau s-a stabilit tutela incepand cu aceasta data, sunt aplicabile dispozitiile art. 11 din OUG 111/2010.
Astfel, potrivit acestor dispozitii, dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit OUG 111/2010 se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, sau sunt adoptati, luati in plasament, incredintati in vederea adoptiei, sau s-a stabilit tutela incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.
Celalalt parinte care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.
Legis Plus Legislatia Muncii
40 Modele de Regulament Intern
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
Prevederile art. 11 nu se aplica:
- in cazul persoanei singure;
- in cazul in care celalalt parinte nu indeplineste conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului.
In speta, daca celalalt parinte, tatal indeplineste conditiile pentru acordarea concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului salariata va beneficia de concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea de catre copil a varstei de un an sau 2 ani in functie de optiune redus cu o luna.
Asadar, salariata mama trebuie sa inregistreze, la unitate, cererea de revenire, cel mai tarziu la data de 29 august 2014. Nu se fac alte mentiuni pe cerere cu exdeptia faptului ca solicita revenirea potrivit dispozitiilor art. 11 din OUG 111/2010.