Salariat in asteptarea rezultatului testului COVID. Se poate impune concediu de odihna de catre angajator? Cum pontam?

test covid-19zile libere platiteangajat confirmat pozitiv
Salariat in asteptarea rezultatului testului COVID. Se poate impune concediu de odihna de catre angajator? Cum pontam?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
“Pe perioada starii de alerta, poate angajatorul sa initieze aplicarea zilelor de concediu de odihna fara acordul angajatului? Apare aceasta intrebare deoarece angajatii suspecti de COVID-19 sunt rugati sa ramana acasa pana la aflarea rezultatului PCR. In cazul in care rezultatul acestora este negativ, care ar fi modalitatea de pontare, acestia nebeneficiind de concediu medical?”
 
Raspunsul specialistului: 
 
Conform art. 148 alin. (1) din Codul muncii, efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
Astfel, programarea concediilor de odihna reprezinta atributul angajatorului acesta avand obligatia doar de a consulta salariatul. Insa programarea concediilor de odihna se efectueaza la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
 
Daca zilele de concediu de odihna pe care angajatorul vrea sa le acorde salariatului nu su fost programate in conditiile art. 148 alin. (1) mai sus citat (la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator), angajatorul nu poate impune salariatului zile de concediu de odihna in perioada in care acesta sta acasa in asteptarea rezultatului testului. Salariatul poate beneficia in aceste zile de concediu de odihna cu acordul lui.
 
Daca locul de munca nu permite telemunca, solutia este ca salariatul sa fie pontat in zile libere platite avand in vedere ca ramanerea acasa ii este impusa de angajator. Angajatorul ia in acest caz o masura de sanatate si securitate in munca in baza art. 6 alin. (1) din Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca conform caruia:
 
Angajatorul are obligatia de a asigura securitatea si sanatatea lucratorilor in toate aspectele legate de munca.
 
Salariatul poate sa spuna ca el vine la serviciu cata vreme nu este confirmat pozitiv.
 
Raspuns oferit de Irina Dumitrescu pentru PortalCodulMuncii.ro
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
test covid-19zile libere platiteangajat confirmat pozitiv

Data aparitiei: 29 Decembrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariat in asteptarea rezultatului testului COVID. Se poate impune concediu de odihna de catre angajator? Cum pontam? Nota: 3.63 din 5 - 15 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]