Dar cum procedam cu Legea nr. 12/2015 care a modificat prevederi importante din Codul Muncii, referitoare la zilele de concediu de odihna? Vom tine cont de Legea nr. 12/2015 pentru zilele de CO neefectuate in 2014?
De la bun inceput amintim faptul ca salariatii si angajatorii trebuie sa organizeze impreuna modul in care se vor efectua zilele de concediu de odihna in anul curent.
Evident, exista si exceptii de la regula, asa numite situatii in care este permisa efectuarea concediului in anul urmator.
Doar in situatii de exceptie concediul de odihna se acorda pana la sfarsitul anului urmator. Zilele de CO neefectuate in 2014 se vor efectua pana la sfarsitul anului 2015.
Ce spun specialistii PortalCodulMuncii.ro despre aplicarea Legii nr. 12/2015:
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Concedierea perfect legala
"Dispozitiile Legii nr. 12/2015 nu se aplica retroactiv, ele sunt valabile pentru concediul de odihna neefectuat in anul 2015. Astfel, in situatii de exceptie concediul de odihna se acorda intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul, respectiv incepand cu 2016."
Care sunt situatiile in care este permis salariatilor sa efectueze concediul de odihna anual in anul urmator?
Un exemplu este situatia in care angajatul este in concediu pentru incapacitate temporara de munca si din documentele medicale justificative rezulta ca acesta s-ar prelungi si pe perioada concediului de odihna.
Un alt exemplu este reprezentat de situatia in care efectueaza concediul de maternitate anterior efectuarii concediului de odina. Concediul de odihna nu se pierde niciodata. Zilele de CO neefectuate vor fi luate de catre salariata in anul intoarcerii din concediul pentru cresterea copilului.
Nu uitati faptul ca durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile. (Legea nr. 12/2015).
20 de zile lucratoare este durata minima insa exista numeroase unitati in care a ramas cuantumul minim de 21 de zile de CO pentru toti salariatii, asa cum era prevazut anterior in Contractul Colectiv de Munca la nivel national.
Nu uitati nici faptul ca la stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata, conform art. 145, alin. (4).
In situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav au survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe.