Pensie anticipata partiala. Conditii si exemplu calcul

pensionare anticipata partialacalcul data pensionare anticipatadepunere dosar pensie anticipata
Pensie anticipata partiala. Conditii si exemplu calcul
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum se calculeaza data la care o persoana nascuta in 26.04.1963 (femeie) indeplineste conditiile de pensionare anticipata partiala, daca pana in prezent are un stagiu de cotizare de 30 ani, 10 si 19 zile. La ce data ar trebui sa depuna dosarul pentru pensia anticipata partiala?
 
Raspunsul specialistului:
 
Pensia anticipata partiala se acorda conform art. 65 din Legea nr.263/2010, in vigoare la aceasta data, cu cel mult 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare, persoanelor asigurate care au realizat stagiile complete de cotizare prevazute de lege, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.
 
Varsta standard de pensionare, stagiul complet de cotizare si stagiul minim de  pentru femei si barbati sunt stabilite in raport de luna si anul nasterii (anexa nr. 5  la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice).
 
Astfel, conform anexei nr.5 o persoana de sex feminin nascuta in aprilie 1963 s-ar putea pensiona pentru limita de vasta in septembrie 2025, la varsta de 62/5 ani, pentru un stagiu minim de cotizare de 15 ani si un stagiu complet de 33/1 ani.
Reducerea varstei standard de pensionare prevazuta la aceasta categorie de pensie nu se cumuleaza cu nicio alta reducere reglementata de legea cadru sau de alte acte normative cu caracter special, iar la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate partiale NU se iau in considerare perioadele asimilate stagiului de cotizare in care asiguratul:
a. a beneficiat de pensie de invaliditate;
b. a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c. a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
Eventualele perioade suplimentare acordate pentru activitatea desfasurata in grupele I si a II-a de munca, respectiv in conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii de munca se vor avea in vedere la stabilirea stagiului de cotizare realizat.
 
Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta, prin diminuarea acestuia in raport cu stagiul de cotizare realizat si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare, conform tabelului nr. 2¹.
 
Astfel, intrucat potrivit celor de mai sus stagiul complet de cotizare necesar este de 33/1 ani, iar la aceasta data persoana in cauza nu indeplineste acesta conditie potrivit informatiilor furnizate, apreciem ca aceasta nu poate valorifica inscrierea la acest drept.
 
La implinirea stagiului complet de cotizare, asadar a celor 33/1 ani si a varstei de peste 57 de ani si 6 luni (reducerea varstei de maxim 5 ani permisa de lege), apreciem ca persoana in cauza ar putea sa solicite pensie anticipata partiala, cuantumul acesteia fiind diminuat conform tabelului sus-mentionat.  
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensionare anticipata partialacalcul data pensionare anticipatadepunere dosar pensie anticipata

Data aparitiei: 02 Octombrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Pensie anticipata partiala. Conditii si exemplu calcul Nota: 4.39 din 5 - 9 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]