Cum se calculeaza data la care o persoana nascuta in 26.04.1963 (femeie) indeplineste conditiile de pensionare anticipata partiala, daca pana in prezent are un stagiu de cotizare de 30 ani, 10 si 19 zile. La ce data ar trebui sa depuna dosarul pentru pensia anticipata partiala?
Raspunsul specialistului:
Pensia anticipata partiala se acorda conform art. 65 din Legea nr.263/2010, in vigoare la aceasta data, cu cel mult 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare, persoanelor asigurate care au realizat stagiile complete de cotizare prevazute de lege, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.
Varsta standard de pensionare, stagiul complet de cotizare si stagiul minim de pentru femei si barbati sunt stabilite in raport de luna si anul nasterii (anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice).
Astfel, conform anexei nr.5 o persoana de sex feminin nascuta in aprilie 1963 s-ar putea pensiona pentru limita de vasta in septembrie 2025, la varsta de 62/5 ani, pentru un stagiu minim de cotizare de 15 ani si un stagiu complet de 33/1 ani.
Reducerea varstei standard de pensionare prevazuta la aceasta categorie de pensie nu se cumuleaza cu nicio alta reducere reglementata de legea cadru sau de alte acte normative cu caracter special, iar la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate partiale NU se iau in considerare perioadele asimilate stagiului de cotizare in care asiguratul:
a. a beneficiat de pensie de invaliditate;
b. a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c. a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
Eventualele perioade suplimentare acordate pentru activitatea desfasurata in grupele I si a II-a de munca, respectiv in conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii de munca se vor avea in vedere la stabilirea stagiului de cotizare realizat.
Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta, prin diminuarea acestuia in raport cu stagiul de cotizare realizat si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare, conform tabelului nr. 2¹.
Astfel, intrucat potrivit celor de mai sus stagiul complet de cotizare necesar este de 33/1 ani, iar la aceasta data persoana in cauza nu indeplineste acesta conditie potrivit informatiilor furnizate, apreciem ca aceasta nu poate valorifica inscrierea la acest drept.
La implinirea stagiului complet de cotizare, asadar a celor 33/1 ani si a varstei de peste 57 de ani si 6 luni (reducerea varstei de maxim 5 ani permisa de lege), apreciem ca persoana in cauza ar putea sa solicite pensie anticipata partiala, cuantumul acesteia fiind diminuat conform tabelului sus-mentionat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariatii nu pot renunta la perioada de preavizIntrebare: Daca angajatii renunta la perioada de preaviz, este in regula?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
SRL. Ce activitati pot presta administratoriiIntrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori (unul este si asociatul unic) ce tin de obiectul de activitate al societatii (transport alternativ-Bolt) fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<