Stimate angajator, asistam la o schimbare radicala a reglementarilor in domeniul pensionarii. “De vina” este Legea nr. 360/2023, noua lege a pensiilor, care urmeaza a inlocui complet Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (o parte dintre prevederile noii legi se aplica deja, altele isi vor produce efectele incepand cu 1 septembrie).
Si, asa cum era de asteptat, neclaritatile nu au intarziat sa apara.
Va prezentam mai jos 7 dintre cele mai des intalnite neclaritati pe care angajatorii le au in aplicarea legislatiei in domeniul pensionarii.
Cum obtineti raspunsuri la aceste intrebari, dar si la propriile dvs. personalizate?
Simplu, participand la webinarul Noua lege a pensiilor. Influente asupra raporturilor de munca, sustinut de reputatul specialist Rodica Mantescu, INSCRIE-TE ACUM >>>
Noua lege a pensiei - 7 intrebari care ii pun in dificultate pe managerii HR!
- Ce conditii trebuie sa indeplineasca o persoana pentru a se pensiona mai devreme cu 5 ani de data la care implineste varsta standard de pensionare? Se diminueaza cuantumul pensiei in acest caz?
- Cum va inceta contractul individual de munca in cazul pensionarii cu reducerea varstei de pensionare? Ce trebuie sa faca angajatorul daca salariatul nu-i prezinta decizia de pensie?
- Ce venituri pot fi cumulate cu pensia anticipata?
- In ce conditii un salariat poate continua activitatea dupa implinirea varstei de pensionare?
- Un salariat pensionar poate beneficia de concediu medical? Perioada in care a beneficiat de pensie constituie stagiu de cotizare?
- Cum trebuie sa procedeze un pensionar pentru a i se recalcula pensia?
- Dupa implinirea varstei de 70 de ani se mai poate presta activitate in baza unui contract individual de munca?
Tematica webinarului Noua lege a pensiilor
Influente asupra raporturilor de munca
Pensia pentru limita de varsta
Pensia anticipata
Cumulul pensiei cu veniturile realizate in baza contractului individual de munca si cu alte venituri. Posibilitatea de a continua activitatea dupa implinirea varstei de pensionare
Incetarea contractului individual de munca la pensionare
Salariatul pensionar
Timp de 81 de minute, instalat/a comod in fata calculatorului/laptop-ului dvs., veti beneficia de explicatii clare, excelent argumentate privind implicatiile Legii nr. 360/2023.
In cadrul webinarului vor fi analizate cu profesionalism aceste intrebari (printre multe altele) si vor fi oferite raspunsuri clare, pe care sa le puteti aplica avand certitudinea ca procedati 100% corect!
Aceste raspunsuri vor fi incadrate in contextul mai larg adus de noua lege a pensiilor, astfel incat sa fie evidenta justetea solutiilor oferite. In consecinta, la o (eventuala) intalnire cu inspectorii ITM veti dispune de argumente imbatabile in sprijinul deciziilor dvs., iar intalnirea va decurge fara probleme.
Nu uitati!
PARTICIPATI la webinarul Noua lege a pensiilor. Influente asupra raporturilor de munca, sustinut de reputatul specialist Rodica Mantescu, DETALII AICI >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare minori. Repausul saptamanalIntrebare: Angajatii minori pot presta munca in week-end? (bineinteles cu respectarea repausului de 2 zile consecutive si spor de week-end acordat) exista vreo restrictie?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Cumul CIM. Baza de calcul CAS. Contract de mandatIntrebare: Salariat la Asociatia de proprietari cu contract individual de munca part time de 4 ore/zi, cu suma bruta 2100 lei si are alt contract de mandat la alta asociatie de proprietari cu suma bruta de 2000 lei. Pentru calcularea contributiilor se poate cumula sumele de la cele 2 contracte sau este obligatoriu doar la cele CIM fara sa fie luat in calcul cel de mandat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<