Vesti mai putin bune pentru cei care beneficiau de pensii speciale, in contextul in care senatorii din Comisia de munca au votat eliminarea unui articol privind actualizarea pensiilor speciale si militare dupa ce, cu doua ore inainte adoptasera, cu amendamente, acelasi articol.
Astfel, actualizarea pensiilor speciale si militare a fost suspendata pana la 1 ianuarie 2019.
Asadar, Senatul a scos din Legea salarizarii articolul privind actualizarea pensiilor speciale si militare, informeaza Mediafax.
"As vrea din partea initiatorilor sa retragem articolul 40 din textul legii care tocmai s-a votat in comisie, sa nu mai apara in plen", a declarat Olguta Vasilescu.
"Pana la 1 ianuarie 2019 se suspenda temporar actualizarea in functie de majorarea salariilor, soldelor, indemnizatiilor de incadrare si indemnizatiilor lunare a pensiilor de serviciu ale functionarilor publici parlamentari, ale membrilor Corpului diplomatic si consular, ale judecatorilor si procurorilor, ale militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul penitenciar, ale auditorilor publici externi precum si actualizarea indemnizatiei pentru limita de varsta de care beneficiaza deputatii si senatorii", se precizeaza in amendamentul depus de Ministerul Muncii la Legea salarizarii.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Asadar, Lia Olguta Vasilescu a mentionat, in urma cu cateva saptamani, ca pensiile speciale vor fi inghetate:
"Noi am inghetat aceste pensii (speciale — n. r.) pana la o abordare foarte corecta si serioasa a Legii pensiilor in general. Dupa ce iesim din Legea salarizarii unitare, vom intra in sistemul de pensii, care trebuie corectat, pentru ca avem aceasta indemnizatie minima care ajunge de anul acesta la 520 de lei. Ne-am propus ca de la 1 ianuarie sa fie de 600 lei, pentru ca nu poti sa traiesti in Romania cu o astfel de indemnizatie minima. Dar, atentie, aici vorbim in general de oameni care nu au muncit poate niciodata in viata lor, nu au niciun an vechime in munca. Dar s-a ajuns in situatia in care, marind aceste indemnizatii sociale minime, sa ii ajunga din urma pe cei care au muncit 15 ani. Ceea ce nu este corect si vrem, cum am lucrat pe Legea salarizarii unitare, cand i-am departajat pe toti in functie de gradatie, de pregatire, de studii etc., exact asa trebuie sa se intample si in sistemul de pensii", a explicat Olguta Vasilescu, la Antena 3, potrivit Agerpres.
Ministrul muncii a mai mentionat ca se doreste corectarea sistemului de pensii:
"Vom ingheta toate pensiile speciale. Ei, de regula, pe pensiile speciale ies cu 120% din venitul brut din ultimele luni. Asta inseamna un salariu de 2.000 lei, la care adaugam sporuri de pana la 1.000 de lei, ies cu pensia de 3.000 — 3500 de lei, si vorbesc la nivel minim. Sunt pensii care ajung si la 45.000. Sunt foarte multe care trec de 20.000 de lei. Pensiile speciale, deocamdata, sunt inghetate pana cand vom intra in intreg sistemul de pensii. Noi vrem ca imediat dupa ce iesim din Legea salarizarii sa ne concentram pe pensii. Ideea e sa stea linistiti, ca nu vrem sa scadem nicio pensie in Romania. Dar vrem sa corectam cu foarte mare atentie sistemul, pentru ca, daca mai mergem in haosul acesta, unii vor fi asistati social, iar altii vor fi cu niste pensii care vor fi mai mult decat indestulatoare pentru Romania", a spus ministrul Muncii.
Cine beneficiaza de aceste pensii speciale?
Este vorba despre cei care au fost procurori, judecatori, personal civil navigant din aviatia civila, militari, auditori publici externi ai Curtii de Conturi, personal diplomatic si consular, parlamentari, etc.