Demersuri necesare cand salariatul fura: Cum va fi sanctionat angajatul?

sanctiuni disciplinareabateri disciplinareabatere disciplinaraconcediere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Conform art. 61 lit. a) din Codul muncii angajatorul poate dispune concedierea salariatului daca a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara.

Art. 247 alin. (1) din Codul muncii, republicat prevede faptul ca angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.

Nu uitam faptul ca abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici, in conformitate cu dispozitiile art. 247 alin. (2) din Codul muncii, republicat.

In concluzie, pentru a dispune concedierea salariatul trebuie sa savarseasca fie o abatere grava fie mai multe abateri de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara.

Mai mult, fapta salariatului trebuie sa fie savarsita cu vinovatie si sa fie in legatura cu munca.

La stabilirea sanctiunii disciplinare angajatorul, in conformitate cu dispozitiile art. 250 din Codul muncii, republicat, stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere urmatoarele:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.

Totodata, conform art. 251 alin. (1) din Codul muncii, sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

Asadar, temeiul legal in baza caruia angajatorul poate dispune concedierea salariatului care a savarsit o abatere grava sau abateri repetate este art. 61 lit. a) din Codul muncii.

Angajatorul va trebui insa sa efectueze anterior cercetarea disciplinara prealabila si sa stabileasca sanctiunea disciplinara in baza criteriilor prevazute la art. 250 mai sus citat.

Prin urmare, pe langa conditiile necesare a fi intrunite pentru ca fapta salariatului sa constituie abatere disciplinara din probele administrate in cursul cercetarii disciplinare caracterul grav al abaterii in lipsa caruia sanctiunea nu poate consta in concediere cu exceptia situatiei in care salariatul a savarsit abateri repetate.

Asupra caracterului grav al abaterii va aprecia si instanta de judecata ce poate fi sesizata de salariat, aceasta avand competenta sa constate in baza probelor administrate in cauza lipsa caracterului grav al abaterii consecinta fiind aceea a inlocuirii sanctiunii concedierii cu o alta sanctiune mai usoara.

Pentru a demara cercetarea disciplinara primul document va fi un referat cu privire la abaterea/abaterile de la regulile de disciplina muncii, intocmit de seful ierarhic superior al acestuia.

Apoi angajatorul numeste comisia de cercetare disciplinara.

Persoanele din comisie stabilesc atributiile si convoaca salariatul in vederea cercetarii disciplinare.
In convocator vor fi stabilite cu precizia: data, ora si locul intrevederii.

La data stabilita se va incheia un proces-verbal in care vor fi mentionate apararile salariatului.

Daca salariatul nu se prezinta in vederea cercetarii disciplinare angajatorul va mentiona acest fapt in procesul-verbal de cercetare.

In urma cercetarii disciplinare angajatorul va stabilit ca sanctiunea disciplinara aplicabila este desfacerea disciplinara a contractului individual de munca, sanctiune disciplinara prevazuta la art. 248 alin. (1) lit. e), si va dispune concedierea disciplinara in baza art. 61 lit. a) din Codul muncii.

Asa cum am arata, asupra caracterului grav al abaterii va aprecia si instanta de judecata ce poate fi sesizata de salariat, aceasta avand competenta sa constate in baza probelor administrate in cauza lipsa caracterului grav al abaterii consecinta fiind aceea a inlocuirii sanctiunii concedierii cu o alta sanctiune mai usoara.


NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Gabriela Dita


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sanctiuni disciplinareabateri disciplinareabatere disciplinaraconcediere

Data aparitiei: 02 Decembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Demersuri necesare cand salariatul fura: Cum va fi sanctionat angajatul? Nota: 3.56 din 5 - 8 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]