Sanctionarea disciplinara a angajatului cu reducerea salariului: modul de calcul al remuneratiei

Mara Dobrin
Mara Dobrin
21 Octombrie 2016
21 Octombrie 2016
Mara Dobrin
Mara Dobrin
abateri disciplinaresanctiuni disciplinarereducere salariului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Atunci cand un salariat a savarsit o abatere disciplinara, angajatorul poate lua decizia de a-l penaliza pe acesta cu reducerea salariului, pe o perioada de 1-3 luni.

Angajatorul poate realiza acest lucru, potrivit art. 248 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, iar reducerea salariului poate fi cuprinsa intre 5-10%.


Vom analiza un caz concret, pentru a se intelege cat mai bine cum se procedeaza in aceste situatii. Astfel, vom raspunde unei intrebari din cadrul site-ului PortalCodulMuncii.ro:"in cazul in care un salariat este penalizat cu diminuarea salariului cu 10% ce acte trebuie facute, si care este modul de calcul al salariului? (i se diminueaza salariul de incadrare)?"


Conform art. 248 alin. din Codul Muncii, procentul de 5-10% se aplica la salariu de baza inscris in contractul individual de munca. Sanctiunea afecteaza unul dintre elementele salariului respectiv, salariul de baza. Indemnizatiile, sporurile precum si alte adaosuri calculate la salariu de baza vor fi afectate in mod indirect cata vreme depind de salariu de baza.

Intrucat salariul de baza constituie element al registrului general de evidenta a salariatilor apreciem ca se vor inregistra inclusiv modificarile acestuia ca urmare a sanctiunii disciplinare dispuse de angajator in cazurile si in conditiile stabilite de lege.

Sanctiunea discplinara a reducerii salariului nu reprezinta o retinere din salariu ci o reducere a salariului de baza brut.

In aceste circumstante, in perioada in care se aplica sanctiunea, salariul brut al angajatului va fi constituit din salariul de baza diminuat cu procentul de 10% + indemnizatii +sporuri + alte adaosuri (daca salariatul beneficiaza de indemnizatii, sporuri, sau alte adaosuri).

Mai multe detalii despre sanctionarile disciplinare puteti citi pe PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]