Angajatorul poate realiza acest lucru, potrivit art. 248 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, iar reducerea salariului poate fi cuprinsa intre 5-10%.
Vom analiza un caz concret, pentru a se intelege cat mai bine cum se procedeaza in aceste situatii. Astfel, vom raspunde unei intrebari din cadrul site-ului PortalCodulMuncii.ro:"in cazul in care un salariat este penalizat cu diminuarea salariului cu 10% ce acte trebuie facute, si care este modul de calcul al salariului? (i se diminueaza salariul de incadrare)?"
Conform art. 248 alin. din Codul Muncii, procentul de 5-10% se aplica la salariu de baza inscris in contractul individual de munca. Sanctiunea afecteaza unul dintre elementele salariului respectiv, salariul de baza. Indemnizatiile, sporurile precum si alte adaosuri calculate la salariu de baza vor fi afectate in mod indirect cata vreme depind de salariu de baza.
Intrucat salariul de baza constituie element al registrului general de evidenta a salariatilor apreciem ca se vor inregistra inclusiv modificarile acestuia ca urmare a sanctiunii disciplinare dispuse de angajator in cazurile si in conditiile stabilite de lege.
40 Modele de Regulament Intern
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
250 Modele Fise de Post
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Sanctiunea discplinara a reducerii salariului nu reprezinta o retinere din salariu ci o reducere a salariului de baza brut.
In aceste circumstante, in perioada in care se aplica sanctiunea, salariul brut al angajatului va fi constituit din salariul de baza diminuat cu procentul de 10% + indemnizatii +sporuri + alte adaosuri (daca salariatul beneficiaza de indemnizatii, sporuri, sau alte adaosuri).
Mai multe detalii despre sanctionarile disciplinare puteti citi pe PortalCodulMuncii