Protectia speciala a persoanelor alese in organele de conducere a sindicatelor

30 Iunie 2008
30 Iunie 2008
protectia liderilor sindicaliscopul sindicatelorconcedierea
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 30.06.2008 - Gabriela Chirazof

Avand in vedere scopul sindicatelor care este exprimat in dispozitiile art. 1 alin. (1) din Legea nr. 54/2003, legiuitorul a instituit prin dispozitiile Codului muncii o protectie adecvata a acestora.

Potrivit art. 60 alin. (1) lit. h) din Codul muncii, „Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa: (…) h) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat”.

Tot Codul muncii in art. 223 alin. (1) dispune ca reprezentantilor alesi in organele de conducere ale sindicatelor li se asigura protectia legii contra oricaror forme de conditionare, constrangere sau limitare a exercitarii functiilor lor.

De asemenea, alin. (2) al aceluiasi articol stipuleaza ca pe toata durata exercitarii mandatului, precum si pe o perioada de 2 ani de la incetarea acestuia reprezentantii alesi in organele de conducere ale sindicatelor nu pot fi concediati pentru motive care nu tin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesionala sau pentru motive ce tin de indeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariatii din unitate.

Art. 10 alin. 1 din Legea nr. 54/2003 interzice ca in timpul mandatului si 2 ani de la incetarea acestuia, reprezentantilor alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale sa li se modifice si/sau inceteze contractele individuale de munca pentru motive neimputabile pe care legea le lasa la aprecierea celui care angajeaza, decat cu acordul scris al organului colectiv al organizatiei.



Datorita discordantei dintre cele doua texte legale, in doctrina, tinandu-se seama de faptul ca Legea nr. 53/2003 a intrat in vigoare ulterior Legii 54/2003, se concluzioneaza in sensul ca art. 10 alin.1 din Legea 54/2003 este abrogat implicit.
___________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!

Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte.
___________________________________________________________________

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]