legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Cum calculam indemnizatia pentru concediu medical daca salariatul nu prezinta adeverinta cu veniturile realizate la alti angajatori?

concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatateincapacitate temporara de muncaindemnizatie de incapacitate temporara de munca
Asa cum bine stim, persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate au dreptul pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, in urmatoarele situatii:

A. desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu, precum si orice alte activitati dependente;

B. desfasoara activitati in functii elective sau sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la lit. A;

C. beneficiaza de drepturi banesti lunare ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somnaj, in conditiile legii.

De aceleasi drepturi beneficiaza si persoanele care sunt:

a) asociati, comanditari sau actionari;
c) membri ai asociatiei familiale;
d) autorizate sa desfasoare activitati independente;
e) persoane care incheie un contract de asigurari sociale pentru concedii si indemnizatii pentru maternitate si concedii si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav, in conditiile in care au inceput stagiul de cotizare pana la data de 1 ianuarie 2006.


Stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, potrivit art. 12 alin. (1) din Norma de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

O luna de stagiu de cotizare este echivalentul a minim 22 de zile de stagiu de cotizare.

Asadar, daca in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, angajatul a realizat cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare, va beneficia de indemnizatie de incapacitate temporara de munca.

Baza de calcul pentru indemnizatia de incapacitate temporara de munca o reprezinta veniturile asupra carora s-a calculat contributia la FNUASS in ultimile luni anterioare luni pentru  care se acorda certificatul medical.

Ce se intampla in cazul in care angajatul nu prezinta adeverinta cu veniturile realizate la alti angajatori? Care va fi baza de calcul?

"Daca  salariatul nu prezinta adeverinta cu veniturile realizate in cele 6 luni la alti angajatori, la calculul indemnizatiei se vor lua in calcul doar veniturile realizate la angajatorul curent.", precizeaza Consilier Juridic Rodica Mantescu, pentru PortalCodulMuncii.ro.


Concediul si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca reprezinta doua notiuni reglementate prin doua acte normative importante, dupa cum urmeaza:

- Art. 12 - 17 din OUG nr. 158 din 2005, publicata in Monitorul Oficial nr. 1.074 din 29 noiembrie 2005

- Art. 24-38 din Ordinul nr. 60/32/2006, publicat in Monitorul Oficial nr. 147 din 16 februarie 2006.


Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca se determina prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul.

Baza de calcul se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, determinata de tuberculoza, SIDA, neoplazii, precum si de o boala infectocontagioasa din grupa A si de urgente medico-chirurgicale este de 100% din baza de calcul.

Atentie la faptul ca asiguratii a caror incapacitate temporara de munca a survenit in timpul concediului de odihna sau al concediului fara plata beneficiaza de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca iar concediul de odihna sau concediul fara plata se vor intrerupe. Zilele neefectuate se vor reprograma.


Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta astfel: de catre angajator, din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca respectiv si din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate incepand cu ziua urmatoare celor suportate de angajator si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului.


Ce se intampla in cazul angajatului care se afla in concediul medical insa ii expira termenul pe care este incheiat contractul individual de munca pe durata determinata?

Concediul pentru incapacitate temporara de munca reprezinta cauza de suspendare a contractului individual de munca, in conformitate cu art. 50 lit. b) din Codul muncii, republicat.

In acelasi timp, art. 49 alin. (5) din Codul muncii , republicat, stabileste ca de fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.

Contractul individual de munca al salariatului angajat in baza unui CIM cu durata determinata inceteaza de drept la data expirarii termenului CIM, chiar daca la acea data salariatul respectiv se afla in concediu medical.


de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatateincapacitate temporara de muncaindemnizatie de incapacitate temporara de munca

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 24 Noiembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Cum calculam indemnizatia pentru concediu medical daca salariatul nu prezinta adeverinta cu veniturile realizate la alti angajatori? Nota: 3.17 din 5 - 6 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (1)


Draghici BATRIN
15-Ian-2016

Buna ziua! 1. Cum se stabileste baza de calcul a indemnizatiei pentru concediu medical daca angajatul este Ón concediu medical Óncepand cu prima zi de incepere a activităţii la cel de al doilea angajator? 2. Daca data de incepere a concediului medical este Ón 21, iar prima zi de activitate la al doilea angajator este 22 corespunzător celei de a doua zi de CM, cel de al doilea angajator poate şi/sau este obligat sa plătească indem,nizaţie de CM noului angajat? 3. Daca data inregistrării CM Ón REVISAL este 16 ale lunii şi data Ónceperii activităţii din CM este 22, care este statutul angajatului Óntre 16 şi 22 ale lunii? Vă mulţumesc!

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Deplasare salariati in Franta. Incadrare in detasare transnationalaIntrebare: Daca delegatia externa ptr munca de max 1 luna de la o SC din Romania la o SC in Franta, se considera detasare transnationala si se solicita de tara ex.Franta documentul A1? Subordonarea ramane fata de SC din Romania,cheltuelile salariale si diurna se suporta de SC din Romania. De ce se solicita A1 acolo, si daca in acest caz autoritatile romanesti (ITM, ANAF) poate reconsidera delegatia ca si detasare,cu consecinte evident nefaste,salarii,diurne,taxe etc ptr. SC din Romania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Invatamant hibrid. Zile libere pentru parintiIntrebare: Avem o salariata al carei copil (cu varsta mai mica de 12 ani) este inscris la scoala care a adoptat sistemul hibrid. Astfel minorul este 1 saptamana la scoala, urmata de 1 saptamana in care participa la cursuri online. Poate beneficia salariata de Zilele libere supraveghere copii in saptamana in care minorul participa la cursuri online sau aceste zile se acorda numai in situatia in care scoala isi suspenda/limiteaza activitatea din cauza unor cazuri de Coronavirus confirmate la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]