Certificat medical fara stagiu de cotizare la unul dintre angajatori. Cum va proceda angajatorul?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
07 Aprilie 2020
07 Aprilie 2020
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
certificat medicalstagiu de cotizareformularul 112
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O salariata cu doua contracte de munca incheiate cu doi angajatori diferiti intra in luna martie in concediu de maternitate. La primul angajator are stagiul de cotizare, insa la celalalt angajator are doar 4 luni. 
 
In ce masura poate angajatorul (unde nu indeplineste conditia de stagiu minim de cotizare de minim 6 luni) sa suporte integral indemnizatia de concediu de maternitate din fondurile societatii, in sensul ca nu se suporta din CCI?
 
Cum se procedeaza corect in cazul in care angajatorul doreste sa o plateasca si pe perioada concediului de maternitate?
 
Raspunsul specialistului:
 
In situatia in care salariata nu indeplineste conditia stagiului de cotizare, acesta nu are dreptul la concediu medical si indemnizatie de incapacitate temporara de munca.
 
Astfel, potrivit dispozitiilor art. 8 alin. (1) din Norma din 2018 de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, asiguratii beneficiaza de concedii si indemnizatii, in baza certificatului medical eliberat de medicul curant, conform reglementarilor in vigoare, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoareleconditii:
a) indeplinesc stagiul minim de asigurare prevazut la art. 7 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) prezinta adeverinta de la platitorul de indemnizatii din care sa reiasanumarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12/24 de luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A.
 
Asadar, una dintre conditiileprevazute de lege pentru ca o salariata sa beneficieze de concediu medical si indemnizatie de maternitate este ca acesta sa indeplineasca stagiu de cotizare. De aceea, nu este la alegerea angajatorului plata sau neplata concediului medical. In situatiain care angajatorul doreste sa oplateasca pe salariata ii va acorda o prima/bonus.
 
In perioada respectiva, salariata este pontata absent motivat iar in formularul 112 se vor inregistra ore suspendate in baza unei copii a certificatului medical certificata de medicul prescriptor.
 
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]