OUG 158/2005 se modifica astfel incat se introduce posibilitatea sotiei/sotului titularuui intreprinderii individuale/ persoanei fizice autorizate sa participe in mod obisnuit la activitatea intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate, indeplinind fie aceleasi sarcini, fie sarcini complementare.
Acest lucru se va intampla fara a fi inregistrata/inregistrat in registrul comertului si autorizata/autorizat sa functioneze ea insasi/el insusi ca titular a/al intreprinderii individuale/persoana fizica autorizata sau fara a fi salariata/salariat.
Acest lucru va contribui la asigurarea transpunerii in regim de urgenta a dispozitiilor Directivei 2010/41/UE privind principiului egalitatii de tratament intre barbatii si femeile care desfasoara o activitate independenta.
In mod concret, sotia/ sotul unei PFA care indeplineste aceleasi sarcini sau sarcini complementare va avea posibilitatea sa se asigure in sistemul asigurarilor pentru concedii si indemnizatii si sa beneficieze de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate precum:
- indemnizatie de maternitate,
Noua lege a pensiilor Ghid practic
250 Modele Fise de Post
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
- indemnizatie de incapacitate temporara de munca,
- indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani samd.
Atentie! In vederea asigurarii pentru concedii si indemnizatii, sotul/ sotia titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate trebuie sa fie inregistrata/inregistrat, in aceasta calitate, in Registrul Comertului, xplica Irina Dumitrescu pentru Infotva.ro.
Cu toate acestea, obligatia de a solicita inscrierea in registrul comerctului a mentiunilor referitorare la participarea in mod obisnuit a sotiei/sotului la activitatea desfasurata revine PFA.
In mod concret, inscrierea se realizeaza pe baza declaratiei pe propria raspundere a PFA si a certificatului de casatorie.
Care este stagiul de cotizare necesar pentru acordarea concediilor si indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate?
Este nevoie de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical astfel cum prevede art. 7 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, explica Irina Dumitrescu pentru Infotva.ro.
Care sunt situatiile in care Sotul/sotia titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate va beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate fara conditii de stagiu de cotizare:
- urgentelor medico-chirurgicale,
- tuberculozei,
- bolilor infectocontagioase din grupa A,
- neoplaziilor si
- SIDA.