Salariati: prime, participarea salariatilor la profit. Ce contributii datoreaza partile?

contributiiangajatorangajatbuget asigurariprofitactivitati dependente
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrarea drepturilor salariale se face potrivit prevederilor contractelor individuale de munca incheiate si a prevederilor Codului fiscal in ceea ce priveste impozitul pe venit si contributiile aferente fiecarui tip de venit.

Veniturile de natura salariala cuprind atat veniturile din salarii cat si alte prime sporuri acordate conform prevederilor contractului individual de munca.

Impozitul pe venituri de natura salariilor se calculeaza, se retine si se plateste de catre angajator in cota de 16% aplicata asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni si deducerea personala acordata pentru luna respectiva, cotizatia sindicala platita in luna respectiva, contributiile la fondurile de pensii facultative, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei a 400 euro.

Contributiile sociale datorate de catre angajat si angajator:

Contributia individuala de asigurari sociale se determina prin aplicarea procentului de 10,5% la baza lunara de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii care reprezinta castigul brut realizat din activitati dependente, in tara si in strainatate.

Contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat se determina prin aplicarea cotei procentuale adecvate la suma castigurilor brute.

Contributia individuala de asigurari sociale de sanatate se determina prin aplicarea procentului de 5,5% la baza lunara de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii care reprezinta castigul brut realizat din activitati dependente, in tara si in strainatate.

Contributia datorata de angajator la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate se determina prin aplicarea procentului de 5,2% la baza lunara de calcul pentru contributia de asigurari sociale de sanatate reprezentata de suma castigurilor brute.

Contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate se determina prin aplicarea procentului de 0,85% la suma castigurilor brute realizate.

Contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj se determina prin aplicarea procentului de 0,5% la suma castigurilor brute realizate.

Contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj se determina prin aplicarea procentului de 0,5% la suma castigurilor brute acordate asupra carora exista, potrivit legii, obligatia de plata a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj.

Contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, datorata de persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator se determina prin aplicarea cotei de 0,25% la suma castigurilor brute realizate de salariatii incadrati cu contract individual de munca, potrivit legii, inclusiv de salariatii care cumuleaza pensia cu salariul, in conditiile legii.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contributiiangajatorangajatbuget asigurariprofitactivitati dependente

Data aparitiei: 26 Iunie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariati: prime, participarea salariatilor la profit. Ce contributii datoreaza partile? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]