Salariati: prime, participarea salariatilor la profit. Ce contributii datoreaza partile?

26 Iunie 2012
26 Iunie 2012
contributiiangajatorangajatbuget asigurariprofitactivitati dependente
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrarea drepturilor salariale se face potrivit prevederilor contractelor individuale de munca incheiate si a prevederilor Codului fiscal in ceea ce priveste impozitul pe venit si contributiile aferente fiecarui tip de venit.

Veniturile de natura salariala cuprind atat veniturile din salarii cat si alte prime sporuri acordate conform prevederilor contractului individual de munca.

Impozitul pe venituri de natura salariilor se calculeaza, se retine si se plateste de catre angajator in cota de 16% aplicata asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni si deducerea personala acordata pentru luna respectiva, cotizatia sindicala platita in luna respectiva, contributiile la fondurile de pensii facultative, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei a 400 euro.

Contributiile sociale datorate de catre angajat si angajator:

Contributia individuala de asigurari sociale se determina prin aplicarea procentului de 10,5% la baza lunara de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii care reprezinta castigul brut realizat din activitati dependente, in tara si in strainatate.

Contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat se determina prin aplicarea cotei procentuale adecvate la suma castigurilor brute.

Contributia individuala de asigurari sociale de sanatate se determina prin aplicarea procentului de 5,5% la baza lunara de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii care reprezinta castigul brut realizat din activitati dependente, in tara si in strainatate.

Contributia datorata de angajator la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate se determina prin aplicarea procentului de 5,2% la baza lunara de calcul pentru contributia de asigurari sociale de sanatate reprezentata de suma castigurilor brute.

Contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate se determina prin aplicarea procentului de 0,85% la suma castigurilor brute realizate.

Contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj se determina prin aplicarea procentului de 0,5% la suma castigurilor brute realizate.

Contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj se determina prin aplicarea procentului de 0,5% la suma castigurilor brute acordate asupra carora exista, potrivit legii, obligatia de plata a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj.

Contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, datorata de persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator se determina prin aplicarea cotei de 0,25% la suma castigurilor brute realizate de salariatii incadrati cu contract individual de munca, potrivit legii, inclusiv de salariatii care cumuleaza pensia cu salariul, in conditiile legii.
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]