Pentru a intelege acest aspect in toata profunzimea lui, vom privi catre dispozitiile art. 6 din Legea 319 din 20016. Asadar, se prevede vaptul ca in sarcina angajatorului cade responsabilitatea de a asigura securitatea si sanatatea lucratorilor in toate aspectele legate de munca.
Nu uitam faptul ca daca un angajator apeleaza la servicii externe, acesta nu este exonerat de responsabilitatile sale in acest domeniu.
Accidentele de munca reprezinta o realitate cu care se confrunta numerosi angajati. In cazul acestora,cercetarea evenimentelor este obligatorie si se efectueaza:
a) de catre angajator, in cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporara de munca;
b) de catre inspectoratele teritoriale de munca, in cazul evenimentelor care au produs invaliditate evidenta sau confirmata, deces, accidente colective, incidente periculoase, in cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporara de munca lucratorilor la angajatorii persoane fizice, precum si in situatiile cu persoane date disparute.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
40 Modele de Regulament Intern
Pentru a se efectua cercetarea evenimentului, angaajtorul este obligat sa numeasca de indata, prin decizie scrisa, comisia de cercetare a evenimentului.
Nu uitam faptul ca in functie de marimea unitatii angajatorul poate apela la servicii externe in ceea ce priveste securitatea si sanatatea in munca insa acesta nu il exonereaza de responsabilitatile sale in acest domeniu. Unitatile cu cel putin 50 de angajati au obligatia constituirii Comitetului de securitate si sanatate in munca.