Pensia pentru limita de varsta in 2016. Ghid complet actualizat

Maria Nicutar
Maria Nicutar
11 Septembrie 2015
11 Septembrie 2015
Maria Nicutar
Maria Nicutar
pensionareghid pensionareghid pensiepensionare anticipatapensie minimapensie privatapensie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Discutam foarte des despre pensia pentru limita de varsta. A devenit un subiect destul de spinos, pentru ca nu stim daca o mai apucam si cat de mult ne va sprijini. O mare parte din vina se pune in prezent pe umerii tinerilor, care nu mai pot contribui asa cum lumea isi doreste. O mare parte dintre profesionistii din Romania au ales sa isi mute carierele in alte tari din lume. O mare parte dintre romani nu mai sprijina cresterea natalitatii.

Evident, solutiile sunt numeroase iar unele dintre ele sunt chiar fezabile. Vom vedea masura in care vor fi puse in practica si gradul de crestere a calitatii vietii pensionarilor in urmatorii ani.

Astazi vom stabili cele mai importante aspecte cu privire la Pensia pentru Limita de Varsta, cu tot ce trebuie sa stim in 2016.

Cateva capitole pe care le vom trata in cadrul acestui material:

1. Ce reprezinta PLV?

2. Cine beneficiaza de PLV si in ce conditii?

3. Care sunt diferentele dintre PLV si PA si PAP?

4. Cum se calculeaza PLV?

5. Care sunt varstele standard de pensionare?

6. Care este stagiul minim de cotizare pentru PLV?

7. Care este stagiul complet de cotizare pentru PLV?

8. Care este pensia minima in Romania, in 2015?

9. PLV se poate cumula cu salariul?

10. Care sunt actele necesare la dosarul de pensionare?

11. Care este reducerea varstei de pensionare pentru cei care au lucrat in conditii deosebite si/ sau in conditii speciale?

12. Ce previziuni au emis deja specialistii din domeniu, cu privire la cuantumul pensiei in urmatorii ani?



In 2016, punctul de pensie este de 871,7 lei. Valoarea punctului de pensie a fost de 830,2 lei in 2015.

1. Ce reprezinta PLV?

Pensia pentru limita de varsta reprezinta o suma de bani oferita persoanelor care indeplinesc in mod cumulativ conditiile aferente. Dupa iesirea la pensie pentru limita de varsta, persoanele beneficiare pot continua sa presteze activitate.

Pensia pentru limita de varsta implica incetarea contractului de munca in ziua in care persoana implineste varsta de pensionare. Un nou contract de munca se va incheia intre parti.


2. Cine beneficiaza de PLV si in ce conditii?

PLV se acorda asiguratilor care indeplinesc in mod cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare realizat in sistemul public.

Nevazatorii beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, indiferent de varsta, daca au realizat ca nevazator cel putin o treime din stagiul complet de cotizare.



3. Care sunt diferentele dintre PLV si PA si PAP?

PLV se cuvine la implinirea varstei standard de pensionare, pentru cei care au realizat stagiul complet de cotizare.


PA se cuvine in urmatoarele conditii indeplinite cumulativ:

- cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare,
- persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare

Cuantumul pensiei anticipate se stabileste in aceleasi conditii in care se stabileste cel al PLV.


PAP se cuvine in urmatoarele conditii, indeplinite cumulativ

- cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare,
- persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.

Cuantumul PAP se stabileste din cuantumul PLV care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obtinerea PLV.


4. Cum se calculeaza PLV?

Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.

Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6.

Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.

Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.


Valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat.


5. Care sunt varstele standard de pensionare?

Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si de 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor de pensionare conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.


6. Care este stagiul minim de cotizare pentru PLV?

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului minim de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.


7. Care este stagiul complet de cotizare pentru PLV?

Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului complet de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.



8. Care este pensia minima in Romania, in 2016?

Conform OUG nr. 6/2009, incepand cu luna aprilie 2009, a fost instituita pensia sociala minima garantata.

Cine beneficiaza de pensie sociala minima garantata? Toti pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul in Romania, indiferent de data inscrierii la pensie, in situatia in care cuantumul pensiei se situeaza sub nivelul pensiei sociale minime garantate.

In 2016 nivelul pensiei sociale minim garantate este de 400 lei.



9. PLV se poate cumula cu salariul?

Conform art. 118 din Legea 263/ 2010, PLV se poate cumula cu veniturile provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie.

Art. 118. - (1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
(2) Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin. (5).



Pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie, realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii.


10. Care sunt actele necesare la dosarul de pensionare?

 Iata actele pentru dosarul de pensia pentru limita de varsta, anticipata si anticipata partiala, conform Casei Nationale de Pensii Publice:

1.     cerere tip pentru inscrierea la pensie ;
2.     acte de vechime:

      - carnetul de munca (original si copie);

      - adeverinte privind vechimea in munca sau vechimea in serviciu realizata, completate potrivit legii;

     - adeverinta privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca (original);

      - adeverinta privind conditiile de munca deosebite, speciale si/sau alte conditii (original);

3.     actele de stare civila ale solicitantului:

      - BI/CI;

      - certificat de nastere si de casatorie (original si copie);

4.     livretul militar (original si copie);
5.     diploma de absolvire a invatamantului universitar (original si copie) si adeverinta din care sa rezulte durata normala, perioada studiilor si faptul ca acestea au fost urmate la zi;
6.     dovada incetarii calitatii de asigurat in cazul inscrierii la pensie anticipata sau pensie anticipata partiala, pentru persoanele care, la data solicitarii, nu mai au calitatea de asigurat (original);
7.     adeverinta care sa ateste perioadele de activitate realizate dupa data de 1 ianuarie 2011 (original);
8.     dovada echivalarii de catre statul roman a cursurilor desfasurate in cadrul unor institutii de invatamant universitar din strainatate;
9.     procura speciala, pentru mandatar (original si copie);
10.     acte pentru dovedirea calitatii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, si/sau al Legii recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din Decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987, cu modificarile si completarile ulterioare.


Pe site-ul Casei Nationale de Pensii Publice este publicata o cerere privind acordarea pensiei pentru limita de varsta

ANEXA nr. 6 - CERERE privind acordarea pensiei pentru limita de varsta/pensiei anticipate/pensiei anticipate partiale



11. Care este reducerea varstei de pensionare pentru cei care au lucrat in conditii deosebite si/ sau in conditii speciale?


Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare, au dreptul la PLV cu reducerea varstelor standard de pensionare, dupa cum urmeaza:

a) conform tabelului nr. 1, in situatia persoanelor care au realizat stagii de cotizare in conditii deosebite de munca;

Tabelul nr. 1






b) conform tabelului nr. 2, in situatia persoanelor care au realizat stagii de cotizare in grupa I de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, precum si in situatia celor care au realizat stagii de cotizare in locurile de munca incadrate in alte conditii de munca prevazute la art. 29 alin. (2) si in conditii speciale prevazute la art. 30 alin. (1);

Tabelul nr. 2




Art. 60. - (1) Reducerile varstelor standard de pensionare prevazute la art. 55, precum si cele prevazute de alte acte normative pot fi cumulate fara ca reducerea totala sa fie mai mare de 13 ani.
(2) Varstele de pensionare reduse in conditiile alin. (1) nu pot fi mai mici de 50 de ani pentru femei si de 52 de ani pentru barbati, respectiv de 45 de ani pentru persoanele prevazute la art. 6 alin. (1)pct. I lit. c).



Atentie la aceste doua legi aprobate in 2015, de importanta mare pentru cei care au lucrat in conditii speciale si/sau deosebite:


Legea nr. 192/2015 pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 504 din 7 iulie 2015.


Ce prevede Legea nr. 192/2015:

Pensionarii sistemului public de pensii ale caror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislatiei anterioare datei de 1 ianuarie 2011, care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupa I si/ sau grupa a II-a de munca potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activitati in locuri de munca incadrate in conditii deosebite si/ sau conditii speciale, potrivit legii, beneficiaza de o crestere a punctajelor anuale realizate in aceste perioade, dupa cum urmeaza:

a) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupa I de munca sau in locuri de munca incadrate in conditii speciale;

b) cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupa a II-a de munca sau in locuri de munca incadrate in conditii deosebite.


LEGEA nr. 155 din 18 iunie 2015 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 444 din 22 iunie 2015.


Grupa I de munca se recunoaste ca activitate desfasurata in conditii speciale pentru TOTI pensionarii care au minim 2 ani lucrati in cadrul acesteia!

Inainte de aceasta modificarea, legea spunea ca doar persoanele care au stagiu minim de 6 ani in grupa I de munca pot beneficia de reducerea varstei de pensionare. Proiectul de act normativ, acum concretizat, schimba regulile si ofera reducere de varsta SI pentru persoanele care au mai putin de 6 ani lucrati in grupa I.



12. Ce este Contractul de Asigurare Sociala? Cui se adreseaza? Care este cotizatia lunara si cat se poate plati retroactiv?

Contract de asigurare sociala - contractul incheiat voluntar intre persoane fizice si casele teritoriale de pensii in scopul asigurarii in sistemul public de pensii

Stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.

Contractul de Asigurare Sociala se adreseaza categoriilor de asigurati care desi nu realizeaza venituri pentru care asigurarea sociala nu este obligatorie, doresc sa continue plata pentru stagiul de cotizare la fondul de pensii publice.

In sistemul public de pensii se pot asigura toate persoanele care doresc sa isi completeze venitul asigurat.

Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata/ tutorele sau, si casa teritoriala de pensii competenta.

Baza lunara de calcul nu poate fi mai mica decat 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (2415 lei) si nici mai are de 5 ori valoarea acestuia, adica maxim 12.075 de lei.  

CAS pentru conditii normale: 26,3%

CAS pentru conditii deosebite: 31,3%

CAS pentru conditii speciale: 36,3%

Contractul de asigurare sociala se poate rezilia iar contributiile achitate nu se vor restitui, ci se vor valorifica la stabilirea dreptului de pensie.



13. Cine se pensioneaza pentru limita de varsta in 2016 din randul femeilor?

ANEXA Nr. 5  VARSTE STANDARD de pensionare, stagii complete si stagii minime de cotizare

Femei:





14. Ce previziuni au emis deja specialistii din domeniu, cu privire la cuantumul pensiei in urmatorii ani?

Cel mai important de retinut este faptul ca in lipsa unor depozite bancare, in lipsa unui fond privat de pensii facultative, pensia de la stat nu te poate sustine in mod deplin si cu asigurarea unui grad sporit de confort. Pensia de la stat reprezinta un ajutor pe care beneficiarii trebuie sa il sprijine si prin alte forme de venituri active sau pasive.


Cateva dintre optiunile celor care se pregatesc de pensionare:


- depozit de economisire clasic, cu dobanda cat mai avantajoasa;
- pilonul III, cont de pensie privata facultativa.
- asigurarea unei investitii imobiliare din care se va efectua valorificarea unei chirii ce va suplimenta pensia de la stat.


Surse: Legea nr. 263 din 2010
H.G. nr. 257/ 2011 Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 263/2010
www.cnpp.ro    | Casa Nationala de Pensii Publice
PortalCodulMuncii.ro
Memorator de Legislatia Muncii, autor: Consilier Juridic Gabriela Dita




Cititi si: Pensii militare 2016: Mod de calcul, cererea si dosarul de pensionare



NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]