Atentie! La 1 septembrie 2021 va intra in vigoare Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, care va inlocui Legea nr. 263/2010! Iata principalele 9 modificari aduse de acest act normativ:
1) Pensionarea anticipata
Persoanele vor avea posibilitatea sa se pensioneze pentru limita de varsta mai devreme de varsta standard de pensionare daca indeplinesc anumite conditii, intrucat in noua lege pensia anticipata (nepenalizata) se transforma in pensie pentru limita de varsta.
2) Cumularea pensiei cu salariul
Pensia anticipata va putea fi cumulata cu veniturile din salarii realizate in baza unui contract individual de munca, spre deosebire de situatia actuala in care pensionarii anticipat nu pot sa munceasca in baza unui contract individual de munca.
3) Pensia minima
Noua lege reglementeaza pensia minima. Fiecare pensionar va beneficia de cel putin pensia minima, chiar daca pensia cuvenita este mai mica.
4) Perioade noi care se iau in calcul la stabilirea pensiei
Perioada de masterat si doctorat va fi luata in calcul la stabilirea pensiei pentru limita de varsta.
5) Ce se intampla cu persoanele care nu au dreptul la pensie?
Persoanele care nu indeplinesc conditia stagiului de cotizare si nu au dreptul la pensie vor primi o indemnizatie sociala.
6) Comunicarea deciziei de pensionare
Noua lege prevede ca deciziile de pensii se vor comunica angajatorilor in format electronic rezolvand astfel problema incetarii contractelor de munca in cazul pensiilor cu reducerea varstei de pensionare. Atentie decizia de pensie se comunica la solicitarea angajatorului si nu din oficiu!
7) Prevederi privind persoanele invalide
Persoanele invalide pensionate, indiferent de gradul de invaliditate, vor putea sa desfasoare activitate conform capacitatii de munca diminuate.
8) Comunicarea documentelor catre Casa de pensii
Casele de pensii vor putea sa solicite angajatorilor sa prezinte documentele in baza carora au eliberat adeverintele privind stagiile de pensii. Refuzul de a comunica aceste documente in termen de 30 de zile constituie contraventie ce se sanctioneaza cu amenda in cuantum de 2-3 salarii de baza minime brute pe tara.
9) Contestarea deciziilor de pensii
Deciziile de pensie vor fi contestate direct la instanta competenta fara a mai fi necesara contestarea la Comisia Centrala de Contestatii. Aceasta comisie isi va inceta activitatea dupa solutionarea contestatiilor
Ghidul este intemeiat pe prevederile Legii 207/2020 ce vor intra in vigoare la data de 01 septembrie 2021.
Afla exact ce presupune pensionarea in 2021! Ghidul acopera absolut toate situatiile care pot aparea!
- Pensia pentru limita de varsta
- Pensia anticipata
- Pensia de invaliditate
- Pensia de urmas
- Cumului pensiei cu alte venituri
- Incetarea contractului individual de munca la indeplinirea conditiilor de pensionare
- Sporuri luate in calcul la stabilirea pensiei
- Pensia minima
- Recalcularea pensiei
- Suspendarea platii pensiei etc.
Raspunsuri imbatabile pentru orice problema legata de pensionare!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<