Marirea salariului minim pe economie a venit ca o surpriza pentru firmele din Romania, in sensul ca aceasta majorare, care ii priveste pe cei care au studii superioare sau vechime in munca, se va aplica chiar de la 1 ianuarie 2019. Mai multe despre salariul minim pe economie 2019 aici >>>
In acest sens, Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a declarat recent ca a fost incalcat principiul statuar din Codul Muncii, care prevede ca munca egala va fi remunerata cu plata egala.
Florin Jianu, in cadrul unei conferinte de specialitate, citat de Agerpres:
"In Codul muncii exista o reglementare a unui salariu minim pe economie. Guvernul a modificat prin ordonanta de urgenta aceasta reglementare si a spus ca exista posibilitatea mai multor salarii minime pe economie. Dar putem spune ca marirea salariului minim pe economie in mod diferentiat nu este posibila pentru ca incalca principiul statutar din Codul muncii care spune ca la munca egala plata egala. Putem avea o persoana cu 14 ani de vechime cu un salariu de 2.090 de lei si o persoana care are cu un an mai multa vechime care are un salariu mai mare pentru aceeasi munca prestata. In acest moment, cu aceasta nedreptate, spunem noi, cand statul stabileste in mod arbitrar salariul minim pe economie, se poate juca in mod constant cu economia, neavand nicio responsabilitate", a apreciat Florin Jianu.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
CNIPMMR NU este de partea celor care vor sa majoreze salariul minim pe economie, din 2019
Consiliul este de parere ca aceasta masura nu poate fi oportuna, in contextul in care incalca legislatia in vigoare. Iar lipsa unui studiu de impact este alt element lipsa din aceasta ecuatie.
CNIPMMR a realizat, in perioada 13-23 noiembrie 2018, Testul IMM privind efectele cresterii salariului minim de la 1.900 lei la 2.080 lei si la 2.350 lei, sub forma unui sondaj on-line, la nivelul membrilor sai, la care au fost 963 de respondenti.
"Rezultatul a aratat ca discutiile despre marirea salariului minim afecteaza in mare masura micii intreprinzatori, dar si astfel de consultari sunt necesare si benefice mediului de afaceri. Peste 80% din respondenti isi exprima dezaprobarea pentru un salariu minim pe economie diferentiat pe diferite criterii, iar 74,60% din respondenti sustin ca o crestere a salariului minim pe economie incepand cu 1 decembrie 2018 (la 2.080 lei si la 2.350 lei) va aduce dificultati intreprinderilor", a spus Florin Jianu.
Asadar, angajatorii romani nu sunt de acord cu aceasta masura, fiind ingrijorati de modul in care le-ar putea fi afectata afacerea. Iar asta nu este tot. Chiar si Comisia Europeana (CE) a precizat ca astfel de masuri ar trebui aplicate folosind "criterii obiective".
In Raportul de tara al Romaniei realizat de CE este precizat si faptul ca progresele sunt "limitate in ceea ce priveste stabilirea salariului minim".
Modificari in Codul Muncii - salariul minim, pensionarea femeilor si ucenicia la locul de munca
Conform declaratiilor ministrului Finantelor, Eugen Teodorovici, salariul minim nu va mai creste de la 1 decembrie, asa cum anuntase prim-ministrul Viorica Dancila, iar cel mai probabil aceasta majorare se va produce incepand cu 1 ianuarie 2019.
Este demn de retinut ca...citeste totul despre modificarile recente din Codul Muncii 2018 >>>