De ce marirea salariului MINIM pe economie incalca principiile din Codul Muncii!

marire salariu minim economie 2018salariu minim economie diferentiatsalariu minim studii superioare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Marirea salariului minim pe economie a venit ca o surpriza pentru firmele din Romania, in sensul ca aceasta majorare, care ii priveste pe cei care au studii superioare sau vechime in munca, se va aplica chiar de la 1 ianuarie 2019. Mai multe despre salariul minim pe economie 2019 aici >>>

In acest sens, Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a declarat recent ca a fost incalcat principiul statuar din Codul Muncii, care prevede ca munca egala va fi remunerata cu plata egala.

Florin Jianu, in cadrul unei conferinte de specialitate, citat de Agerpres:


"In Codul muncii exista o reglementare a unui salariu minim pe economie. Guvernul a modificat prin ordonanta de urgenta aceasta reglementare si a spus ca exista posibilitatea mai multor salarii minime pe economie. Dar putem spune ca marirea salariului minim pe economie in mod diferentiat nu este posibila pentru ca incalca principiul statutar din Codul muncii care spune ca la munca egala plata egala. Putem avea o persoana cu 14 ani de vechime cu un salariu de 2.090 de lei si o persoana care are cu un an mai multa vechime care are un salariu mai mare pentru aceeasi munca prestata. In acest moment, cu aceasta nedreptate, spunem noi, cand statul stabileste in mod arbitrar salariul minim pe economie, se poate juca in mod constant cu economia, neavand nicio responsabilitate", a apreciat Florin Jianu.



CNIPMMR NU este de partea celor care vor sa majoreze salariul minim pe economie, din 2019


Consiliul este de parere ca aceasta masura nu poate fi oportuna, in contextul in care incalca legislatia in vigoare. Iar lipsa unui studiu de impact este alt element lipsa din aceasta ecuatie.

CNIPMMR a realizat, in perioada 13-23 noiembrie 2018, Testul IMM privind efectele cresterii salariului minim de la 1.900 lei la 2.080 lei si la 2.350 lei, sub forma unui sondaj on-line, la nivelul membrilor sai, la care au fost 963 de respondenti.

"Rezultatul a aratat ca discutiile despre marirea salariului minim afecteaza in mare masura micii intreprinzatori, dar si astfel de consultari sunt necesare si benefice mediului de afaceri. Peste 80% din respondenti isi exprima dezaprobarea pentru un salariu minim pe economie diferentiat pe diferite criterii, iar 74,60% din respondenti sustin ca o crestere a salariului minim pe economie incepand cu 1 decembrie 2018 (la 2.080 lei si la 2.350 lei) va aduce dificultati intreprinderilor", a spus Florin Jianu.

Asadar, angajatorii romani nu sunt de acord cu aceasta masura, fiind ingrijorati de modul in care le-ar putea fi afectata afacerea. Iar asta nu este tot. Chiar si Comisia Europeana (CE) a precizat ca astfel de masuri ar trebui aplicate folosind "criterii obiective".

In Raportul de tara al Romaniei realizat de CE este precizat si faptul ca progresele sunt "limitate in ceea ce priveste stabilirea salariului minim".


Modificari in Codul Muncii - salariul minim, pensionarea femeilor si ucenicia la locul de munca


Conform declaratiilor ministrului Finantelor, Eugen Teodorovici, salariul minim nu va mai creste de la 1 decembrie, asa cum anuntase prim-ministrul Viorica Dancila, iar cel mai probabil aceasta majorare se va produce incepand cu 1 ianuarie 2019.

Este demn de retinut ca...citeste totul despre modificarile recente din Codul Muncii 2018 >>>






NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
marire salariu minim economie 2018salariu minim economie diferentiatsalariu minim studii superioare

Data aparitiei: 27 Noiembrie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

De ce marirea salariului MINIM pe economie incalca principiile din Codul Muncii! Nota: 3.67 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]