Legea pensiilor: nu avem de gand sa egalizam varsta de pensionare in Romania

legea pensiilor 2017varsta de pensionare 2017pensie anticipata 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Noua lege a a pensiilor urmeaza sa intre in curand in vigoare, asa ca ministrul muncii a tinut sa aduca mai multe precizari, in acest sens.

Asa se faca ca Olguta Vasilescu a declarat ca in Romania nu se va egaliza varsta de pensionare, intre barbati si femei, avand in vedere ca nu exista aceleasi standarde ca in alte tari ale Uniunii Europene. De asemenea, Romania nu este inca pregatita pentru a creste varsta de pensionare spre 70 de ani, pentru a urmari trendul european.

Ministrul muncii a declarat, pentru un post de televiziune ca:

 "S-a tot discutat in aceasta perioada ca vrem sa intervenim la varsta de pensionare. Parerea mea este ca noi nu avem acelasi standard de viata si aceeasi medie de viata ca in Uniunea Europeana ca sa ne ducem dupa ei la 67 de ani, chiar tendinta este spre 70 de ani de iesire la pensie, si de egalizat femeile cu barbatii. (...) Exista o directiva a Uniunii Europene care obliga Romania ca pana in 2030 varstele de pensionare sa fie egalizate la barbati si la femei, dar mai avem destul de mult pana in 2030 si vom mai vedea ce va mai fi pana atunci. Nu ne-am propus sa facem si nici in Programul de Guvernare nu figureaza asta", a precizat Vasilescu, conform Agerpres.


Olguta Vasilescu a reamintit de faptul ca femeile care au peste 3 copii ar putea sa se pensioneze cu 6 ani mai repede, confom noii legi a pensiilor. Asa ca aceste femei vor face parte din categoria angajatilor care se vor pensiona anticipat, in Romania.

Ministrul a mai tinut sa mentioneze ca pensiile minime vor trece ca prestatii sociale in noua lege si se vor mari de la 520 de lei, la 640 de lei in 2018:

"Noi avem in Programul de Guvernare ca femeile cu peste trei copii sa aiba sase ani in minus la pensie. Sigur ca, de cand am inceput sa comunicam acest lucru, in spatiul public au aparut tot felul de idei: nu ar mai fi mai bine sa fie un an pentru femeile cu un copil, doi ani pentru femeile cu doi copii, etc.(...) Nu vor mai fi acele pensii minime despre care sa discutam in legislatia de pensii, vor trece ca si prestatie sociala. Ele vor ramane, chiar se vor mari de anul viitor. Asa numita acum pensie minima, care este de 520 de lei, va ajunge la 640 de lei, dar nu va mai fi categorisita ca si pensie, ci ca o prestatie sociala. Am avut stupefactia sa observam ca, dupa ce am crescut indemnizatia sociala minima de la 400 la 520 de lei, sunt foarte multi pensionari cu 520 de lei, care au cotizat, care au muncit, si este clar ca va trebui sa corectam sistemul", a explicat Vasilescu.


Pana la sfarsitul anului viitor, se va ajunge la o echilibrare a bugetului de asigurari sociale:

"Pana la sfarsitul anului viitor, prin toate masurile pe care le vom lua anul acesta si anul viitor, vom ajunge la o echilibrare a bugetului asigurarilor sociale. Anul trecut a fost un deficit de 15 miliarde de lei. Ca sa intelegem de unde plecam. Nicio pensie nu va scadea, conform Legii pensiilor. (...)  exista o singura referire la pensiile speciale si aceea ca nu se mai pot cumula doua pensii speciale sau o pensie speciala cu salariul la stat", a concluzionat ministrul Muncii.



Cati ani munceste un roman de-a lungul vietii


Conform unui raport Eurostat se pare ca un roman se asteapta sa munceasca in jur de 32,4 ani, cu 3,2 ani mai putin fata de asteptarile altor locuitori ai Europei.

Avand in vedere studiul realizat in 2016, europenii se asteapta sa munceasca in jur de 35 de ani, de-a lungul vietii, adica cu 1,8 ani mai mult decat se asteptau in 2006...citeste mai multe detalii aici >>>



de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea pensiilor 2017varsta de pensionare 2017pensie anticipata 2017

Data aparitiei: 02 Octombrie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Legea pensiilor: nu avem de gand sa egalizam varsta de pensionare in Romania Nota: 4.16 din 5 - 22 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Criteri ide evaluare si obiective de performantaIntrebare: Va rugam sa ne lamuriti care este diferenta dintre criteriile de evaluare si obiectivele de perfomanta. Va rugam sa ne ajutati cu exemple pentru ambele notiuni. Cum putem stabili, programa si cuantifica obiectivele de perfomanta la evaluarea profesionala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Concediu fara plata pentru formare profesionalaIntrebare: In cazul concediului fara plata pentru formare profesionala (art. 151 Codul muncii), se suspenda in Revisal contractul de munca? Conf art. 153 Codul muncii Durata concediului pentru formare profesionala este asimilata unei perioade de munca efectiva in ceea ce priveste drepturile cuvenite salariatului, altele decat salariul.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]