Un prim beneficiu ar fi legat de reducerea deficitului foarte mare care exista la pensii de la 18 miliarde lei, in 2015, la 7 miliarde de lei in 2018. Asa sustine ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, in cadrul unui interviu acordat televiziunii publice din Romania:
"Principalul argument este acela ca deficitul pe zona de pensii, unul foarte mare in anii trecuti, se va reduce semnificativ. In anul 2015, deficitul pe pensii era de 18 miliarde de lei, iar acum acesta se reduce pana la 7 miliarde lei, in acest an, ceea ce inseamna o diferenta foarte, foarte mare. De asemenea, teama angajatului de a avea riscul ca sa nu aiba pensie dupa plata contributiilor va disparea", a spus Teodorovici, conform Agerpres.
Ministrul Finantelor a mai specificat ca romanii nu ar trebui sa isi faca probleme din punct de vedere fiscal, dar este necesara o debirocratizare:
"(...) In urmatoarea luna veti vedea foarte multe astfel de masuri care vor fi foarte, foarte bine primite atat de mediul de afaceri, cat si de persoanele fizice. Romania, in contextul local si regional, sta bine din punct de vedere fiscal. Partea de actiune este legata de simplificare. De exemplu, pentru fiecare plic pe care Fiscul il trimite celor vizati, plateste cam 3 lei si ceva pe operatiune, deci avem 10 milioane de euro pe an. Vor fi actiuni clare de simplificare. Cum spuneam si cu Formularul 600 care dispare si din cinci ramane o singura abordare, va fi o versiune online, simplu de completat, fara niciun fel de alta problema si complicatii.(...)", a explicat oficialul.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Portal Codul Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Revolutia fiscala a debutat la 1 ianuarie 2018, cand contributiile sociale au trecut in seama salariatilor, ramanand la latitudinea angajatorului majorarea salariul brut, pentru a acoperi cheltuielile angajatilor.
Persoanele cu pensie minima vor deveni asistate social? Ce proiect are in vedere Ministerul Muncii
Ministrul a mai declarat recent ca se va schimba situatia pentru cei cu pensia minima si care nu au indeplinit stagiul de cotizare de minim 10 ani.
Asadar, acestia nu vor mai avea statut de persoana cu pensie minima, ci de asistat social, iar statul va reglementa..citeste aici mai multe despre pensiile minim garantate >>>