Persoanele cu pensie minima vor deveni asistate social! Ce prevede legea pensiilor

Mara Dobrin
Mara Dobrin
15 Octombrie 2018
15 Octombrie 2018
Mara Dobrin
Mara Dobrin
pensia minim garantata 2018asistat social 2018legea pensiilor 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
UPDATE 15.10.2018
 
 
Legea Pensiilor a fost recent adoptata de Guvern, iar dupa ce va avea votul final al Parlamentului, va fi promulgata si va intra in vigoare, incepand cu  1 ianuarie 2019, cel mai probabil.
 
S-a pus din nou problema celor care NU indeplinesc conditiile de pensionare, adica cei care au sub 15 ani de vechime in munca. In cele din urma, acestia vor deveni asistati social, asa cum a anuntat ministrul Muncii, inca din luna februarie a.c. Cu alte cuvinte, persoanele care nu au stagiu de cotizare necesar pentru pensionare, adica 15 ani dupa legislatia romana, vor primi o indemnizatie sociala si nu vor avea statutul de pensionari.
 
 
O situatie speciala - pensionarii care nu au 15 ani vechime, dar trebuie sa se pensioneze in 2021
 
 
 
"Pensionarii ale caror drepturi de pensie s-au deschis anterior intrarii in vigoare a prezentei legi (1 septembrie 2021 - n.red.) si care au realizat stagiu de cotizare mai mic decat stagiul minim de cotizare de 15 ani, stabilit de prezenta lege, pot opta intre dreptul la pensie in cuantumul rezultat in urma aplicarii prevederilor art.159 alin.(1) (adica in urma recalcularilor care se vor face pe noua lege - n.red.) si dreptul la indemnizatia sociala, stabilita potrivit legii", mai este mentionat in proiectul de lege care vizeaza pensiile.
 
 
Cei cu mai putin de 10 ani de cotizare vor putea deveni asistati social, conform noilor prevederi.
 



Ministrul Muncii anuntase in februarie ca se va schimba situatia pentru cei cu pensia minima si care nu au indeplinit stagiul de cotizare de minim 10 ani.

Asadar, acestia nu vor mai avea statut de persoana cu pensie minima, ci de asistat social, iar statul va reglementa printr-o legislatie proprie acest tip de venit:

„In primul rand vom scoate din randul pensionarilor pe cei care nu au cotizat 10 ani, nu au un stagiu minim de cotizare de 10 ani. Adica cei cu pensia minima. Culmea este ca cei cu pensia minima i-au prins din urma pe foarte multi care au cotizat 15-20 de ani si care sunt tot pe la suma de 500-600 de lei. Ei vor avea un fel de statut de asistat social si vor fi intr-o legislatie proprie. Pentru ei, anul acesta, de la 1 iulie, pensia creste la 640 de lei. Dar atentie: nicio alta pensie din Romania, inclusiv pentru ceilalti care au cotizat peste 10 ani, nu va cobori sub acest cuantum de 640 de lei”, a mai adaugat ministrul Muncii.

De asemenea, punctul de pensie va creste diferentiat, asa ca aceste indemnizatii nu vor mai varia in functie de punctul de pensie:

„Intr-o parte vor ramane pensionarii care vor creste pe punctul de pensie prognozat sa fie 1.775 de lei pana in anul 2020, iar in partea cealalta nu se va mai creste pe punctul de pensie, ci, atunci cand statul va considera ca este necesar sa mareasca aceste indemnizatii minime, vor fi facute cresteri, dar clar nu in acelasi ritm cu cei care au cotizat”, a completat Olguta Vasilescu, in cadrul unui post de televiziune.


Cand va fi gata legea pensiilor?


Legea pensiilor a fost adoptata de Guvern in data de 10 octombrie 2018, iar nicio pensie in plata nu va scadea dupa recalculare, anunta ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu. Urmeaza ca proiectul de lege sa fie dezbatut de Parlament.
 
 Impactul financiar in anul 2019 al Legii Pensiilor va fi de 8,4 miliarde lei, iar in 2020 suma se va tripla:
 
"Impactul financiar va fi in anul 2019 de 8,4 miliarde de lei, in 2020- 24, 8 miliarde , in 2021- 58 de miliarde, iar in anul 2022 - 81 de miliarde", a declarat Lia Olguta Vasilescu.
 
De asemenea, punctul de pensie va ajunge la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie, fara a se lua in calcul intoarcerea sarcinii fiscale. Pensiile nu mai sunt purtatoare de CAS si CASS inca din 2016, precizeaza Ministerul Muncii...citeste totul despre legea pensiilor aici >>>
 

 
 


NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]