Inspectia Muncii avertizeaza: reguli valabile in perioada de canicula

Inspectia Munciicontrolcaniculainspectori de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ca urmare a avertizarilor emise de Administratia Nationala de Meteorologie referitoare la temperaturile ce vor fi atinse in zilele urmatoare, temperaturi care depasesc 370 C sau, corelate cu conditiile de umiditate mare, pot fi echivalente cu acest nivel, Inspectia Muncii, prin intermediul inspectoratelor teritoriale de munca, va controla respectarea masurilor ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca.
 
Angajatorii sunt obligati sa asigure conditii minime pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor: reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice, asigurarea ventilatiei la locurile de munca, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, asigurarea apei minerale, cate 2-4 litri de persoana pe schimb, asigurarea echipamentului individual de protectie, asigurarea de dusuri.
 
Controalele inspectorilor de munca vor viza sectoarele economice in care se lucreaza in spatii deschise si se desfasoara activitati ce necesita efort fizic deosebit, caz in care angajatorul poate reduce durata zilei de munca sau poate esalona ziua de lucru pe doua perioade.
 
Angajatorii care nu pot asigura conditiile de mai sus, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor pot stabili alte masuri cum ar fi reducerea programului de lucru sau esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru.

Pentru prevenirea unor imbolnaviri profesionale determinate de lucrul in conditii de temperaturi extreme angajatorul trebuie sa ia urmatoarele masuri:
 
- asigurarea examenului medical la angajare si a controlului medical periodic,
- urmarirea depistarii precoce a salariatilor cu contraindicatii pentru munca la temperaturi crescute,
- asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate,
- trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.
 
Nerespectarea prevederilor Ordonantei 99/2000 se sanctioneaza cu amenda de la 1500 – 2500 lei. Inspectia Muncii va monitoriza modul in care inspectoratele teritoriale de munca verifica respectarea de catre angajatori a prevederilor OUG 99/2000.
 
Inspector general de stat,
Dantes Nicoale BRATU

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Inspectia Munciicontrolcaniculainspectori de munca

Data aparitiei: 21 Iunie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Inspectia Muncii avertizeaza: reguli valabile in perioada de canicula Nota: 3.67 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]