Inspectia Muncii avertizeaza: reguli valabile in perioada de canicula

21 Iunie 2012
21 Iunie 2012
Inspectia Munciicontrolcaniculainspectori de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ca urmare a avertizarilor emise de Administratia Nationala de Meteorologie referitoare la temperaturile ce vor fi atinse in zilele urmatoare, temperaturi care depasesc 370 C sau, corelate cu conditiile de umiditate mare, pot fi echivalente cu acest nivel, Inspectia Muncii, prin intermediul inspectoratelor teritoriale de munca, va controla respectarea masurilor ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca.
 
Angajatorii sunt obligati sa asigure conditii minime pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor: reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice, asigurarea ventilatiei la locurile de munca, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, asigurarea apei minerale, cate 2-4 litri de persoana pe schimb, asigurarea echipamentului individual de protectie, asigurarea de dusuri.
 
Controalele inspectorilor de munca vor viza sectoarele economice in care se lucreaza in spatii deschise si se desfasoara activitati ce necesita efort fizic deosebit, caz in care angajatorul poate reduce durata zilei de munca sau poate esalona ziua de lucru pe doua perioade.
 
Angajatorii care nu pot asigura conditiile de mai sus, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor pot stabili alte masuri cum ar fi reducerea programului de lucru sau esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru.

Pentru prevenirea unor imbolnaviri profesionale determinate de lucrul in conditii de temperaturi extreme angajatorul trebuie sa ia urmatoarele masuri:
 
- asigurarea examenului medical la angajare si a controlului medical periodic,
- urmarirea depistarii precoce a salariatilor cu contraindicatii pentru munca la temperaturi crescute,
- asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate,
- trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.
 
Nerespectarea prevederilor Ordonantei 99/2000 se sanctioneaza cu amenda de la 1500 – 2500 lei. Inspectia Muncii va monitoriza modul in care inspectoratele teritoriale de munca verifica respectarea de catre angajatori a prevederilor OUG 99/2000.
 
Inspector general de stat,
Dantes Nicoale BRATU


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]