In primul rand, angajatorul are obligatia de a evalua anual, dar si in cazul oricarei modificari a conditiilor de munca, natura, gradul si durata expunerii salariatelor gravide, pentru orice acitvitatea profesionala de prezinta riscuri de expunere.
Aceasta evaluare se realizeaza cu participarea medicului de medicina muncii, iar rezultatele sale vor fin consemnate intr-un raport scris.
In termen de cel mult 5 zile lucratoare, angajatorul va inmana o copie a raportului sindicatului sau reprezentantilor angajatilor.
Atentie! Salariata gravida va fi informata in scris, de catre angajator, cu privire la rezultatele evaluarii privind riscurile la care poate fi supusa.
Potrivit art. 12 din OUG 96/2003, actualizata 2015, in cazul salariatelor gravide care isi desfasoara activitatea numai in pozitia asezat, angajatorul are obligatia de a asigura posibilitatea pauzelor la intervale regulate de timp, precum si amenajari specifice pentru repaus sau miscare.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Concedierea perfect legala
Medicul de medicina muncii stabileste intervalele de timp la care esete necesara schimbarea pozitiei de lucru, perioadele de activitate, precum si durata perioadelor pentru repaus in pozitie sezanda sau, respectiv, pentru miscare.
Daca respectarea acestor masuri nu este posibila din motive obiective, angajatorul va dispune schimbarea locului de munca al salariatei gravide.
In ceea ce priveste salariatele care alapteaza, art. 17 prevede urmatoarele obligatii:
- acordarea a doua pauze de cate o ora, in timpul programului de lucru, pana la data la care copilul implineste 1 an.
Atentie! In cele doua pauze, se include timpul necesar deplasarii pana la si de la locul in care se afla copilul.
- daca salariata solicita acest lucru, pauzele respective pot fi inlocuite cu reducerea programului cu 2 ore pe zi.
Important! Veniturile salariale ale salariatei care alapteaza raman aceleasi, in conditiile de mai sus.
Nu in ultimul rand, va reamintim ca salariatele insarcinate, mame, lauze sau care alapteaza nu pot fi obligate sa desfasoare munca de noapte.