In aceasta perioada, va amintim ca inspectorii de munca instituie controale in urma carora se vor dispune amenzi si sanctiuni pentru angajatorii care nu respecta drepturile salariatilor pe timp de canicula, drepturi precum:
- 2-4 L de apa minerala pentru fiecare persoana pe schimb.
- dusuri si echipament individual de protectie acolo unde este cazul.
"In vederea acordarii primului ajutor salariatilor care au manifestari clinice determinate de temperaturile extreme, angajatorii trebuie sa asigure o incapere climatizata adecvat, dotata cu medicamente si mijloace specifice asistentei de urgenta pentru aceste cazuri, in special saruri de rehidratare orala, apa minerala, respectiv ceaiuri calde".
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Portal Codul Muncii
Conform Administratiei Nationale de Meteorologie, s-au emis avertizari de cod galben si portocaliu de canicula. Acestea sunt valabile pana miercuri.
Angajatorii sunt obligati sa ia masuri pentru a asigura protectia salariatilor in toata aceasta perioada.
Masurile pe care angajatorii sunt obligati sa le ia in toata aceasta perioada caniculara sunt prevazute in OUG nr. 99/2000. Conform documentului, angajatorilor le revine obligatia de a lua masuri precum:
- reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;
- asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
- alternarea efortului dinamic cu cel static;
- alternarea perioadelor de lucru cu cele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer.
Angajatii trebuie sa primeasca apa minerala (cate 2-4 litri/persoana/schimb), echipament individual de protectie si acces la dusuri.
Iata si masurile pe care angajatorii trebuie sa le ia daca nu pot asigura conditii optime si daca temperaturile de peste 37 de grade celsius se mentin minim 2 zile consecutive:
- reducerea duratei zilei de lucru;
- esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11:00 si dupa ora 17:00, in caz de temperaturi ridicate extreme;
- intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta.
Aceste masuri vor fi luate de comun acord cu reprezentantii sindicali sau cu reprezentantii salariatilor.
Nu uitam faptul ca angajatii care sufera de afectiuni care nu le permit sa lucreze la temperaturi extreme trebuie protejati in plus si trecuti pe alte locuri de munca sau sa aiba program de lucru redus.
Angajatorii risca amenzi de pana la 2.500 de lei in domeniu, pentru nerespectarea obligatiilor aferente.