De la 1 ianuarie 2018 beneficiaza de deduceri personale si cei care au venituri de pana in 3.600 de lei, iar aceste modificari au venit si ca urmare a trecerii contributiilor sociale in seama salariatilor, pentru ca veniturile nete ale acestora sa nu sufere modificari...citeste mai multe despre deducerile personale aici >>>
"Indemnizatiile de maternitate, indemnizatiile de risc maternal si indemnizatiile pentru ingrijirea copilului bolnav se iau in considerare in venitul brut luat in calcul pentru stabilirea deducerii personale?", se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Portal Codul Muncii
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Incepem prin a preciza ca, potrivit art. 77 alin. (2) din Codul fiscal, deducerea personala se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 1.950 lei inclusiv, astfel:
(i) pentru contribuabilii care nu au persoane in intretinere - 510 lei;
(ii) pentru contribuabilii care au o persoana in intretinere - 670 lei;
(iii) pentru contribuabilii care au doua persoane in intretinere - 830 lei;
(iv) pentru contribuabilii care au trei persoane in intretinere - 990 lei;
(v) pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane in intretinere - 1.310 lei.
ATENTIE!
Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii cuprinse intre 1.951 lei si 3.600 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive fata de cele de mai sus.
Astfel, ceea ce se ia in calcul la stabilirea deducerii este venitul brut.
Asadar, indemninatia de maternitate, indemnizatia de risc maternal si indemnizatia pentru ingrjirea copilului bolnav nu fac parte din venitul brut. Prin urmare, aceste indemnizatii nu se iau in calcul la stabilirea venitului brut in functie de care se acorda deducerea personala.
Sursa: PortalCodulMuncii